KARABÜK (AA) - Karabük Halk Salığı Müdürlüğü, olası karbonmonoksit zehirlenmesine karşın vatandaşların dikkatli olması gerektiğini bildirdi.

Müdürlükten yapılan yazılı açıklamada, bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden soba, şofben ve baca zehirlenmelerinin kış aylarında tehlikeli boyutlara ulaştığı belirtildi.

Karbonmonoksit gazının renksiz, tatsız, kokusuz, yanıcı ve zehirli bir gaz olduğu anlatılan açıklamada şunlar kaydedildi:

"Karbonmonoksit zehirlenmeleri sıklıkla bacası çekmeyen soba, şofben, bacasız gaz sobalarında yakıtın iyi yanmaması nedeniyle meydana gelir. Sobaların garantisine dikkat edilmeli. Kullanılan yakıtın standartlara uygunluğu kontrol edilmeli ve  izin belgesi olmayan satıcılardan kömür alınmamalı. •Aşırı doldurulan sobanın duman yolu daralacağı, soba içinde düzensiz ısı dağılımı nedeniyle de baca çekişi zayıflayacağı için soba yakılırken aşırı doldurulmamasına dikkat edilmeli. • Özellikle lodoslu havalarda ölüm olaylarında artış görüldüğü için eğer bacalar standartlara uygun değilse soba yakılmamalı."

Kaynak: aa