SAMSUN (AA) - Bafra, 19 Mayıs ve Alaçam ilçesi sınırları içinde yer alan Kızılırmak Deltası'nda 2002 yılından beri Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında yürütülen halkalama çalışmaları sırasında ilk kez kaydedilen "küçük yeşil ağaçkakan" (picus canus) ile alandaki kuş türü 346’ya yükseldi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Fen Edebiyat Fakültesinden ornitolog (kuş bilimci) Dr. Arzu Gürsoy, AA muhabirine yaptığı açıklamada Ulusal Kuş Halkalama Programı kapsamında Kızılırmak Deltası'nda ilk kez "küçük yeşil ağaçkakan" kuşuna rastlandığını söyledi.

Küçük yeşil ağaçkakan türünün Kızılırmak Deltası ve Orta Karadeniz Bölgesi’nde ilk kayıt olduğunu belirten Gürsoy, şöyle konuştu:

"Bu tür Kutuplar, Avustralya, Madagaskar ve okyanustaki birkaç ada hariç dünyanın her yerinde yaşıyor. Ülkemizde kuzey illerimizde ve batı Anadolu’nun yüksek ormanlarında yaşıyor. Kırklareli, İstanbul, Kocaeli, Bartın, Bolu Yedigöller Gerede, Kastamonu Küre Dağları, Karabük Yenice Ormanları, Sinop Sarıkum, Rize Çamlıhemşin, Artvin Yusufeli’nden daha önce görülmüş ve kayıtları var ancak Kızılırmak Deltası’nda bugüne kadar gözlemlenmeyen bir tür olan küçük yeşil ağaçkakan ile tespit ettiğimiz tür sayısı 346’ya çıktı."

Gürsoy, Kızılırmak Deltası'nın flora ve faunasıyla her geçen gün yeni bir türü barındırdığını, bölgenin Türkiye'de kuş türü bakımından en zengin alan konumunda bulunduğunu vurguladı.

Kaynak: aa