ZONGULDAK (AA) - Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ahmet Demirci, Zonguldak İş Mahkemesinin, kömür işçilerinin bireysel veya toplu iş sözleşmesiyle kazandıkları mali ve sosyal hakların, iki asgari ücret zorunluluğundan muaf tutulması gerektiği görüşünü kabul ettiğini belirterek, "Sosyal kazanımlar taban ücretin dışında tutulmalıdır" değerlendirmesinde bulundu.

Demirci, yaptığı yazılı açıklamada, yasal düzenlemelerin linyit ve taş kömürü çıkarılan iş yerlerinde, yer altında çalışan işçilere ödenecek ücretin "asgari ücretin iki katından az olamayacağı" hükmünü getirdiğini anımsattı.

Yasanın yürürlüğe girdiği 11 Eylül 2014'ten bugüne kadar TTK ve özel sektörde, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in açıklamalarına ve GMİS'in görüşüne aykırı uygulamaya gidildiğine dikkati çeken Demirci, şunları kaydetti:

"Asgari ücretin, 'sosyal koruma ücreti yani taban ücret olması' anlayışı kabul edilmedi ve bazı sosyal haklar da ilave edilerek uygulama sürdürüldü, böylece alacaklarımız engellendi. Sendikamıza üye işçinin Zonguldak İş Mahkemesine açtığı alacak davası sonuçlandı. Bireysel veya toplu iş sözleşmesi sonucu ödenmesi gereken mali ve sosyal hakların, ayrıca ödenmesi gerektiği görüşümüz mahkemece kabul gördü. Sosyal kazanımlar taban ücretin dışında tutulmalıdır.

Bu yanlış uygulama değiştirilmeli ve mahkeme kararı doğrultusunda düzenlenmelidir. Bu süreci yakından takip ediyor ve bu kararın en kısa sürede uygulanması için çalışıyoruz."

Kaynak: aa