BOLU (AA) - Bolu'da aralarında Abant İzzet Baysal Üniversitesinin de (AİBÜ) bulunduğu 50 üniversitenin öğrenci konseyi, Doğu Türkistan'a destek çağrısı yaptı.

Çin tarafından Doğu Türkistan'da yaşayanlara yapılan baskılara dikkat çekmek amacıyla 50 farklı üniversitenin öğrenci konseyleri bir araya gelerek ortak basın açıklaması düzenledi.

AİBÜ Öğrenci Konseyi Başkanı Burak Saygılı, Bolu Valiliği önünde yaptığı açıklamada, 50 üniversitenin öğrenci konseyleri olarak, Doğu Türkistan'da ve dünyanın birçok yerinde Türklere ve Müslümanlara yapılan etnik temizlik ve zulümlere karşı sessiz kalmadıklarını, bu amaçla bir araya geldiklerini söyledi. 

"Doğu Türkistan gerçeği, dünyanın görmezden geldiği ve sessiz kaldığı bir gerçektir" diyen Saygılı, şöyle konuştu:

"Doğu Türkistanlılar daha doğmadan yasaklarla karşılaşıyor. Eğer devlet tarafından 'fazlalık' olarak addedilirlerse annelerinin karınlarından zorla çıkartılıp öldürülüyorlar. Kendi dillerini, tarihlerini öğrenme hakları yok. İstedikleri üniversiteye girmek, istedikleri işte çalışmak onlar için hayalden de öte. Hayatlarının her aşamasında kimlikleri soruluyor onlara, aidiyetleri sorgulanıyor. Bölgede yaşayan insanların Kur'an-ı Kerim okuduklarında dayak yiyor. Yine Kur'an-ı Kerim öğrenmek istediklerinde ise hapse atılmaktadırlar.

Suçları bir hak talep etmekse bunun bedelini fazlasıyla ödüyorlar. Hesapsızca işkence görüyor, hapislerde ölüme terk ediliyorlar. Çin Halk Cumhuriyeti, Doğu Türkistan'ı hakimiyeti altına alıp bölgeyi 'Sincan' (Kazanılmış Topraklar) olarak adlandırdığı tarihten bu yana, Doğu Türkistanlılara yönelik etnik temizlik ve asimilasyon politikası uygulamaktadır."

Burak Saygılı, Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşundan bu yana 35 milyon Doğu Türkistanlı insanı katlettiğini iddia ederek, dünya devletlerinin bu olayı seyretmekle yetindiğini söyledi.

Kaynak: aa