SAMSUN (AA) - FATMA KALAY - Samsun'da yaşayan 5 kız çocuk annesi Suzan Şahin Arturan, öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için "40 yaş" sınırının ve kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasıyla, ailesinin tutumu nedeniyle tamamlayamadığı eğitimine 40 yaşından sonra tekrar başladı.

İlkadım ilçesi Kadifekale Mahallesi'nde oturan Arturan, AA muhabirine, en küçüğü 3. sınıfa giden, en büyüğü üniversiteye hazırlanan 5 kız çocuk annesi olduğunu söyledi.

Özel bir anaokulunda aşçılık yapan Arturan, ailesinin baskıcı tutumundan dolayı ilkokulu tamamladıktan sonra eğitimine devam edemediğini dile getirdi.

Yıllarca okumanın hayalini kurduğunu ve bir yıl önce eğitimine devam etme kararı aldığını dile getiren Arturan, "Açık öğretime kaydımı yaptırarak bir yılda 3 sınıf bitirdim. Bu yıl liseye başladım" dedi.

Öğretmenliğe ilk kez atanacaklar için "40 yaş" sınırının ve kamuda başörtüsü yasağının kaldırılmasının kendisini cesaretlendirdiğini anlatan Arturan, şöyle konuştu:

"En azından geç kaldım demedim. 'Ben de geç kaldım bundan sonra yapamam, tekrar bir imkan verilmez' diye düşünmedim. Şimdi önüm açık. Okumanın yaşı yok. Yeter ki isteyelim. Başörtümü çıkarmama da gerek yok. Devlet her hakkı tanıdı, sıra vatandaşlarda. Bunu değerlendirmeleri lazım. Başörtüsü sıkıntısı kalktığı için artık öğretmen de olabiliriz doktor da olabiliriz. Bu beni daha da şevklendirdi."

- "Erkekler kadınlardan üstün değil"

Evde kızlarıyla ders çalıştığını, notlarının kızlarından daha iyi olduğunu ifade eden Arturan, iş yerindeki öğretmenlerin de kendisine destek verdiğini, kayıtlarını öğretmenler aracılığıyla yaptırdığını anlattı.

Son dönemde kadına yönelik şiddet olaylarının arttığına vurgu yapan Arturan, "Hiçbir şeyden korkmasınlar. Erkekler hiçbir zaman kadınlardan üstün değil. Hepimiz aynı doğuyoruz ama nedense biz kadınlar, erkek çocuklarını üstün tuttuğumuz için bu sonuçlar çıkıyor ortaya. Erkek çocuğa verilen özgüven kadına da verilsin. Hiçbir çocuğunu ayırmasın aileler. O zaman sorun olmaz" diye konuştu.

Arturan, "40 yaş" sınırının kaldırılmasıyla öğretmenlik hayalinin de canlandığını belirterek, "Çalıştığım yerde okuyan insanları görüyordum. Ne kadar becerikli olursanız olun bir diploma her şeyi değiştiriyor. Anaokulu öğretmenliği değil ama diğer öğretmenlikleri düşünüyorum. Okumayı çok seviyorum" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa