SİNOP (AA) - Sinop Üniversitesi'nde Kore Savaşı'nın 64. yıl dönümünde anma programı düzenlendi.

Sinop Üniversitesi Şehit Yakınları ve Gaziler Öğrenci Kulübü tarafından Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde (SÜBİTAM) düzenlenen programa Vali Yavuz Selim Köşger, İl Jandarma ve Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şefaattin Serten, Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bircan, kurum ve daire amirleri, akademisyenler, Kore Gazileri ve öğrenciler katıldı.

Kore gazileri o günlerde yaşadıkları zorlukları ve sıkıntıları anlattıktan sonra Vali Yavuz Selim Köşger, "Belki Sinop tarihindeki en anlamlı programlardan birisini burada icra ediyoruz. Bu töreni düzenleyen bütün arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bizim millet olarak dünya milletleri arasında onlara üstün gelen, onlardan farklı olan birkaç hususiyetimiz var. Bizim millet olarak güçlü yönlerimizden birisi devlet organizmasını kurabilmek. Tarihin kaydettiği 16 devleti kurmuşuz. Belki de daha fazlası var. Bunu sağlayan en üstün tarafımız da savaşmayı bilen, vatanı için, milleti için, kutsal değerleri için ölmesini bilen bir millet oluşumuz" dedi.

Vali Köşger, şöyle devam etti:

"Gerektiğinde vatan için mukaddesat için canını o uğurda feda etmeyi bilen bir milletiz. Bu yıl Kore’ye gitme imkanı buldum. Bu ziyarette hangi diplomatik temasta bulunmuşsak orada bize gösterilen saygı, bize gösterilen hürmet kardeşliğin ötesinde bir şeydi. Bunun sebebi işte bu kahramanlar. Bu kahramanlar 1950’de sadece devlet için, millet için tereddüt etmeden bir çoğu gönüllü bir şekilde yola çıkmışlar ve orada öylesine kahramanca savaşmışlar ki tüm dünyayı kendilerine hayran bırakmışlar."

Rektör Recep Bircan, 1950 yılında Kore'nin ikiye ayrılmasıyla sonuçlanan ve Türkiye’nin de bir tugayla katıldığı 3 yıl süren savaşın 64. yıl dönümü olduğunu belirtti.

"Şehitlik ve gazilik zannediyorum sadece bizim kültürümüzde var olan bir olgu" diyen Bircan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Başka kültürlerde de olsa bizim kültürümüzdeki kadar değer verildiğini zannetmiyorum. Ne mutlu vatanı, milleti uğruna Allah rızası için şehit düşenlere. Toplumumuzun değerleri olan gazilerimizle bir araya gelmemize vesile olan bu güzel programın hazırlanmasında emeği geçen herkese buradan teşekkür ediyorum."

  Konuşmaların ardından Kore gazilerine göstermiş oldukları cesaretten dolayı plaket verildi. 

Kaynak: aa