ÇORUM (AA) - Devlet Tiyatroları (DT) ile Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğünün iş birliğinde yürütülen sosyal sorumluluk projesi kapsamında "Son Kuşlar" adlı oyun, Çorum L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumunda sahnelendi.

Cezaevinin çok amaçlı salonunda sahnelenen oyunu Vali Ahmet Kara ile eşi Mesude Kara, Belediye Başkan Yardımcısı Zeki Gül, Cumhuriyet Başsavcısı Ömer Faruk Yurdagül, İl Emniyet Müdürü Salih Erkan Tarancı, cumhuriyet savcıları, cezaevi yöneticileri ile çoğunluğunu kadınların oluşturduğu tutuklu ve hükümlüler izledi.

Yazar Sait Faik Abasıyanık'ın "Son Kuşlar" adlı öyküsünün Aylin Tez tarafından kurgulanmasıyla oyuna dönüşen ve cezaevinde bulunanların kendisini eğitmesini konu alan eser, yönetmen Turgay Tanülkü tarafında sahneye kondu. Oyunda Tanülkü ile Volkan Korhan, Resul Dündar ve Sultan Ergün rol aldı. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren tek perdelik oyunda bir mahkumu canlandıran Tanülkü, cezaevinde çektiği zorlukları ve özgürlüğünü bekleyen yaşamları şiir ve türküler eşliğinde izleyicilere aktardı. 

Oyun sırasında bazı tutuklu ve hükümlülerin duygulandıkları ve gözyaşlarına hakim olamadıkları gözlendi. Oyunun sonunda Vali Kara, Belediye Başkan Yardımcısı Gül ve Başsavcı Yurdagül'ü sahneye davet eden Tanülkü, izleyenleri selamladı. 

Vali Kara, Tanülkü ve ekibine teşekkür ederek, bu tür sosyal sorumluluk projelerinin örnek olması gerektiğini söyledi.

Tanülkü'nün kendisini cezaevindeki mahkumlar için adadığına dikkati çeken Kara, "Bu tür projeler cezaevlerindeki mahkumlar için mutluluk verici. Tiyatro oyununu yöneten ve sergileyen, başta tiyatro sanatçısı Turgay Tanülkü ve oyunda emeği geçen diğer oyunculara teşekkür ederim" diye konuştu.

- "Özlemin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum"

Tanülkü ise basın mensuplarına, 1981 yılından beri büyük cezaevlerinde tiyatro oyunları sahnelediğini söyledi. Tanülkü, "1970'li yıllarda cezaevinde kaldım. Bu nedenle özlemin ne demek olduğunu çok iyi biliyorum" dedi. 

Adalet Bakanlığı ile Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın desteğiyle cezaevlerine yönelik hazırlanan tiyatro gösterilerinin sosyal sorumluluk projesi haline dönüştüğünü anlatan Tanülkü, "Sosyal sorumluluk projeleri manevi bir durum, maddi bir anlam içermiyor. Hem oyuncular için hem de kurumlar adına ücretsiz. Bütün mahkumlara ulaşmak niyetindeyiz. Daha önce 3 ay deneme yaptık. Oradaki eksikleri, hataları gördük. Şimdi bu oynadığımız 'Son Kuşlar' adlı oyunu eksiksiz oynuyoruz. Cezaevlerini bilen insanların böyle güzel projeleri yapması gerektiğini düşünüyorum, çünkü dışarıdan gelince olmuyor" diye konuştu.

Oyunu ilk olarak Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumunda sahnelediklerini ifade eden Tanülkü, 223 cezaevinde daha sahneleyecekleri oyunla yaklaşık 200 bin tutuklu ve hükümlüye ulaşmayı hedeflediklerini kaydetti.

Oyunun sonunda kadın tutuklu ve hükümlüler için kokteyl düzenlendi. Vali Kara, Başkan Yardımcısı Gül ve Başsavcı Yurdagül, kadın mahkumlarla sohbet ederek onlara çiçek verdi. 

Kaynak: aa