DÜZCE (AA) - Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) Deniz Bilimleri ve Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Deniz Ergüden, balıkçılık sektörünün stok geliştirmesi gerektiğini belirterek, "Balıklar sınırlı bir şekilde azalışa geçti. Stoklar tüm dünyada çökmeye başladı. Türkiye'de de önlem alınmadığı takdirde balık bulamaz boyuta geleceğiz. Bu yüzden sürdürülebilir balıkçılığı öneriyoruz" dedi. 

Akçakoca ilçesinde düzenlenen "Sürdürebilir Balıkçılık" paneline katılan Ergüden, burada yaptığı konuşmada aşırı avlanmanın yanı sıra çevresel ve diğer etkilerden dolayı balıkçılığın sürdürülebilir olmasının zor olduğunu söyledi.

Ergüden, bunun önlenmesi için bazı kanunların da düzenlenmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Deniz kirliliğinin önemli bir sorun olduğunu aktaran Ergüden, "Teknelerin atıkları, insanların duyarsızlığı, çevre kirliliği, evsel atıklar bu kirliliğe etkenler. Belediyelere ve bizlere sorumluluklar düşüyor. Bu kirlilik sadece balıklar acısından değil denizel yaşamı da tehdit ediyor. Oksijenin dengesini bozuyor. Sıcaklığı değiştirebiliyor" ifadesini kullandı.

"Eko sistemi korumak için hep beraber çalışmak zorundayız" diyen Ergüden, şöyle devam etti:

"Birey olarak kendimize düşen görevi yapmak zorundayız. Varsa tahribat, bunu düzeltmemiz gerekiyor. Balıkçılıkta ciddi sıkıntı var. Bunu da söylemiştik. Balıklar sınırlı bir şekilde azalışa geçti. Stoklar tüm dünyada çökmeye başladı. Türkiye'de de önlem alınmadığı takdirde balık bulamaz boyuta geleceğiz. Bu yüzden sürdürülebilir balıkçılığı öneriyoruz. Hep beraber toplum ve birey olarak çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bizim öncelikle kota uygulamasına geçmemiz gerekiyor. Tekne sayıların kontrol altında tutulması gerekiyor. Denetimlerin sıklaştırılması gerekiyor. Yani bunları yaparsak inanıyorum kendi stoklarımızdan yararlanabiliriz. Bunu başaramazsak stoklarımızı kaybedersek balıkçılığı ülkemizde bitirme noktasına geliriz."

Panelde Düzce Üniversitesi Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜ-BİYOM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Deniz Yağlıoğlu da "Balıkçıların sosyo-ekonomik özellikleri, av araçlarının teknik ve fiziksel özellikleri ve balıkçılık durumları" başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Sunumların ardından Akçakoca Belediye Başkan Yardımcısı Ali Direk, katılımcılara hediyeler takdim etti.

Kaynak: aa