GÜMÜŞHANE (AA) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Metin Feyzioğlu, "Türkiye’de binlerce namuslu, fedakar, çalışkan avukat, hakim ve savcı vardır. Onların topyekun suçlanması, bu camiaların hedef haline getirilmesi, adaleti mülkün temeli olmaktan çıkartır ve ülkeyi temelsiz bırakır" dedi.

Feyzioğlu, Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanlığına bağlı Mahmut Oltan Sungurlu Tesislerinin açılışına katıldı. Fevzioğlu, burada yaptığı konuşmada, "Şu anda 84 bin avukatız. Hali hazırda 109 hukuk fakültesinde 48 bin öğrenci okumaktadır. Eğer böyle giderse, beş yıl içerisinde yaklaşık 43 bin yeni avukat, yani mevcut sayımızın yarısı saflarımıza eklenecektir" diye konuştu.

Söz konusu hukuk fakültelerinin bir kısmının profesörü bulunmadığını anlatan Feyzioğlu, "Sınav olmadığı takdirde hukuk devletini yaşatmamız mümkün değildir. Maalesef 2009’dan bu yana Anayasa Mahkemesi'nin emredici kararına rağmen siyasi iktidar sınavı getirmekte direnmektedir. Aslında bu direniş hukuk devletine karşı bir direniştir. Zabıt katibi ya da kalem memuru olurken sınava tabi tutuluyoruz ama avukat olurken hiçbir sınav olmadan sisteme giriyoruz. Bunun kabulü mümkün değildir" ifadelerini kullandı.

Feyzioğlu, dünyada kendisine "çağdaşım" diyen hiçbir devlette sınavsız avukatlık bulunmadığını anlatarak, şöyle devam etti:

"Biz yasama organından ümidimizi kestiğimiz için yönetmelikle staja giriş ve stajdan çıkış değerlendirmesini düzenledik. Maalesef son torba kanunda siyasi iktidar bırakınız sınav getirmeyi Türkiye Barolar Birliği sınav ya da bir sınav yerine geçebilecek bir düzenlemeyi yönetmelikle yapamaz diye hüküm koymuştur ama mücadeleye devam ediyoruz. Bu kanunu Anayasa Mahkemesi'ne götürüyoruz. Şu halde avukatlık sınavı sadece mesleğimizin değil Anayasa Mahkemesi'nin tespitine göre avukatlık hukuk devletinin vazgeçilmez unsuru olduğu için demokrasinin ve hukuk devletinin de sağlanabilmesinin şartıdır." 

Yargı üzerinde siyasetin ve cemaatin gölgesinin derhal kaldırılması gerektiğini vurgulayan Feyzioğlu, "Yargı, hiç kimsenin tarafı olamaz, yargı milletin bağımsız ve tarafsız yargısıdır. Bizim yargıdan başka gidecek, yargıdan başka sığınacak hiçbir kapımız yoktur, olmamalıdır. Türkiye’de binlerce namuslu, fedakar, çalışkan avukat, hakim ve savcı vardır. Onların topyekun suçlanması, bu camiaların hedef haline getirilmesi, adaleti mülkün temeli olmaktan çıkartır ve ülkeyi temelsiz bırakır" diye konuştu.

Gümüşhane-Bayburt Bölge Baro Başkanı İsmail Taştan, Feyzioğlu’na, tesislerin yapımında sağladığı katkıdan dolayı plaket takdim etti.

Açılış törenine, Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcısı Said Serhan Hançerkıran, çevre illerin baro başkanları ve avukatlar katıldı.

Kaynak: aa