ZONGULDAK (AA) - Zonguldak'ın Ereğli ilçesindeki özel kömür işletmesinde çalışan madencilerin, 60 arkadaşlarının iş akitlerinin feshedildiği gerekçesiyle başlattıkları ocaktan çıkmama eylemi devam ediyor.

Arkadaşlarının işten çıkarılmasına tepki amacıyla 08.00-16.00 vardiyası için ocağa giren madencilerin, diğer vardiyadaki arkadaşlarının katılımıyla devam ettirdikleri eyleme eşleri ve çocukları da destek verdi.

İşletme önüne gelen yaklaşık 30 civarında kadın ve çocuk, işverene tepki göstererek eşleri yer altından çıkasıya kadar işletme önünde bekleyeceklerini belirtti.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Armutçuk Şube Başkanı İsa Mutlu,  gazetecilere yaptığı açıklamada, 16.00-00.00 vardiyasında çalışan işçilerin de ocağa girerek madencilere destek verdiğini, kömür ocağında eylem yapan işçi sayısının 450'ye ulaştığını söyledi.

Mutlu, madencilerin sonuç alıncaya kadar ocaktan çıkmamaya kararlı olduklarını dile getirdi.

Eylem yapan madencilerin eşlerinden Selvi Kuş, 4 yıl önce kayınbiraderini maden ocağında iş kazasında kaybettiklerini belirterek, "Eşimin işten çıkarılmasını istemiyoruz. Başka ekmek getiren yok, 2 çocuğum okula gidiyor. Kış ve soğuk var. Bize haksızlık yapılıyor. Yetkililer seslerimizi duysun, elimizden ekmeğimizi ve işimizi almasınlar” diye konuştu.

Ayşe Demirbaş da iki çocuk sahibi oğlunu sabah ocağa kuru ekmek ve soğanla gönderdiğini, zor şartlara rağmen madende çalışmak zorunda olduğunu anlattı.

- İşletme müdürüne ziyaret

Eylemcilere destek için iş yerine gelen Kandilli Belediye Başkanı Mustafa Aydın ile CHP İl Başkanı Harun Akın, işletme müdürü Zeki Arslan'ı ziyaret etti.

Arslan, yaptığı konuşmada, işverenin "işletmeyi kapatacağım" demediğini, sorunların çözülmesi durumunda Türkiye Taşkömürü Kurumundan (TTK) alınan madenin daha modern işletmeye çevrilmek istendiğini savundu.

Başlangıçta bekledikleri rezervle karşılaşmadıklarını, daha sonra bazı kömür oluşumlarına rastladıkları bilgisini veren Arslan, "Kimsenin bilmediği nitelik ve nicelik olarak farklı bir kömürle karşılaştık. TTK’ya hazırlık süresi başvurusunda bulunduk ama buna olumlu yaklaşmadılar. İşletmenin geleceği de bu şekilde aşılmış olacaktı. Biz kömür çıkartmıyoruz, birçok işletme de bizim gibi beklemede. Adım atılmazsa iş yerimiz kapanma noktasına doğru gidiyor” diye konuştu.

Kaynak: aa