Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan çiftçilerin faizsiz kredi kullandırılması gerektiğini söyledi.
Çiftçilerin, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifine olan borçlarının ertelenme kararının çiftçileri bir nebze de olsa rahatlatacağını söyleyen Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan, Şebinkarahisar ilçesinde çiftçilik yapan ve kredi kullanan çiftçi sayısının 2 bin civarında olmasına rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı kredi kullanan çiftçi sayısının az olduğunu söyledi.
Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Muhlis Arslan yaptığı açıklamada, “İlçemizde 2 bin kişilik çiftçi potansiyeli olmasına rağmen, Çiftçi Kayıt Sistemine kayıtlı kredi kullanan sayısı 200 kişiyi geçmiyor. Bunun nedeni ise ilçemizin tarımsal arazileri kadastro çalışmasında babalara veya dedelere yazılmış. Bunun için gerçek çiftçilik yapan çocuklar ya da torunlar resmiyette bu arazileri kullanamıyor. Çiftçi Kayıt Sistemine göre kredi ertelemesi kararnamesi yayınlandı. Bu kararname Ziraat Odalarına kayıt olarak çiftçilik sıfatı kazanan tüm çiftçilerin kredi borçlarının ertelenmesi şeklinde olsaydı çok daha fazla çiftçi bundan faydalanacaktı. Bizim de yetkililerden isteğimiz tüm kredi kullanan çiftçilerimizin kredilerinin ertelenmesi ile ilgili girişimlerde bulunmalarıdır” şeklinde konuştu.
Sigorta şirketlerinin üreticileri mağdur ettiğini de ileri süren Şebinkarahisar Ziraat Odası Başkanı Arslan, “Tarımla geçimini sağlayan ilçemizdeki halkın geçim sıkıntısı tarif edilemez durumda. Devletçe çiftçilere sunulan tarımsal sigorta imkanlarından faydalanarak ürünlerini sigortalatan çiftçilerimiz yaşanan tabii afetler sonucu uğradıkları zarardan dolayı müracaat ettikleri sigorta şirketleri, fındık üreticileri için en küçük zararları raporlandırırken, ilçemizdeki ceviz, dut başta olmak üzere meyve ağacı sahibi çiftçilerimizin zarar ve ziyanlarını raporlandırırken, bu kadar titiz davranmayarak üreticilerimizi mağdur etmektedir. Ürünlerini sigorta yaptıran fakat zarara uğradığında zararını karşılamayan sigorta şirketleri yüzünden çiftçilerimiz ürünlerini sigortalamaktan kaçınmaya başlamıştır” İfadelerini kullandı.
Kaynak: iha