Giresun’da radyo amatörleri öğrencilerle bir araya gelerek, radyo amatör telsizcilerinin çalışmaları ve uzay bilimleri hakkında bilgi verdi.
Giresun Mithatpaşa İlköğretim Okulu’nda, Amatör Uydu Teknolojileri Derneği (TAMSAT), Giresun Telsiz Radyo Amatörleri ve Doğa Sporları Derneği (GİTRAD) ve TC Özel Çağrı İşaretli Çalışmalar Takımı (TCSWAT) işbirliği ile Amatör Telsizcilik, Uzay Bilimleri ve Amatör Uydu Teknolojileri Konferansı düzenlendi.
Amatör Telsizciliğin özellikle telefon iletişimin kesildiği deprem anlarında iletişim sağlamakta büyük önem kazandığı vurgulanan konferansta GİTRAD Başkanı Ali Demiralp, telsiz radyo amatörlüğünün öneminden bahsetti.
Giresun’da telsiz radyo amatörlerinin bulunduğundan söz eden Demiralp, ”Uyduların devre dışı kalmasıyla, telefonların, internetin çalışmadığı bir ortamda haberleşmenin tek çaresi telsizdir. Telsiz aslında haberleşmenin temelidir. Radyo frekanslarını, cep telefonlarının mantığını bulan amatör telsizciler olmuştur. Bilinmelidir ki deprem bölgelerinde baz istasyonlarının, telefonların kesildiği afet dönemlerinde iletişimi sağlayan da amatör telsizcilerdir. Biz de Giresun'da amatör telsizciliği yaygınlaştırmak adına değişik meslek dalından meraklıların katıldığı akşam programlarında en basit yöntemlerle en büyük ölçekte fayda oluşturmanın yöntemlerini öğretmek için derneğimizde bir araya geliyoruz” dedi.
Uzaya giden astronotların yaşadığı olaylarında anlatıldığı konferansta, kıyafetleriyle astronotların da yer alması büyük ilgi görürken, telsizlerle bir çok yabancı ülkelerle haberleşme sağlandı.
Kaynak: iha