Ordu Üniversitesi önümüzdeki günlerde yeni rektörünü seçecek.

Milletvekilliğine soyunan aday adayları gibi rektör adaylarımız  gazeteci derneklerine gidip, adaylıklarını ilan ediyorlar.

Önümüzdeki dönem için rektörlüğe aday olanlara geçmeden, 2011 yılından beri görevde olan rektörümüzün bir gazete röportajında "Üniversiteyi nereden nereye getirdiniz?" sorusuna verdiği yanıta bakalım:

 

"Cumhuriyet Yerleşkesinde inşaatı devam eden Müzik ve Sahne Sanatları Fakültemiz, Ziraat Fakültemiz ve Diş Hekimliği Fakültemizin yanı sıra diğer Fakülte ve MYO'larımızda devam eden inşaat, alt yapı ve peyzaj çalışmalarıyla öğrencilerimizin daha ferah bir ortamda eğitim almaları sağlanmış ve sağlanmaya da devam etmektedir. Ayrıca Güzel Sanatlar Fakülte Binası, İlahiyat Fakültesi Binası, Turizm ve Otelcilik Yüksekokulu Binası, Sağlık Bakanlığı ODÜ 600 yataklı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Binası, Okul Öncesi Eğitim Merkezi, Merkezi Kütüphane projeleri 2015 hedeflerimiz arasında yer almaktadır."

 

Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç'ın "inşaat işlerine" denk gelen görev süresi için bunun ötesinde söyleyecekleri mutlaka vardır. Ama özeti budur.  

 

Gelelim önümüzdeki dönem için rektörlüğe talip olanlara.

ODÜ Üroloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ali Ayyıldız, bir gazeteciler derneğinde adaylığını ilan etti. Rektör olursa neler yapacağına ilişkin iki minik paragraf alalım.

 

Diyor ki: "Girişimci üniversite modeli doğrultusunda geliştirilecek politikalar ile üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Uyulama Yönetmeliğine dayanarak Ordu Üniversitesi Teknokent AŞ., bilimsel ilerlemenin başta finansal boyutunun can damarı olarak bir an önce kurularak işler hale getirilecektir."

 

Prof. Ayyıldız'ın konuşmasından başka bir alıntı:

"Üniversitelerdeki akademik ve teknik birikimi endüstriye tahvil etmek, üniversite, sanayi ve uluslararası teknoloji ağları arasında bir ara yüz işlevi görmek üzere tercihen  kurulması planlanan Bilim, İnovasyon ve Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi bünyesinde akademisyenlerimizin proje fikirlerini hayata geçirebilmeleri için proje ofisi (TÜBİTAK, TUBA, AB vb menşeliler dahil) ve akademisyenlerimize ve sanayiye fikri sınai ve mülkiyet hakları kapsamında teknik destek sağlamak, patent alacak çalışmaları teşvik için patent ofisi oluşturulacaktır."

 

İki paragrafı birleştirince şöyle bir cümle oluşuyor:

"Ordu Üniversitesini girişimci üniversite yapmak istiyorum. Bunun için TEKNOKENT şirketi faal hale gelecek. Üniversitede raflarda duran akademik ve teknolojik bilgi endüstriye tahvil edilecek, bunun için ara yüzler oluşturulacak."

 

Özetlersek Ordu'nun bölgesel kalkınma için ençok ihtiyaç duyduğu şey, Üniversite-sanayi işbirliğidir. Kampüs kurmak ve binaları bitirmek tabi ki önemlidir. Öğrenci sayısı da önemlidir. Ama daha da önemlisi üniversitenin bulunduğu kentin ekonomisine, üretimine, kalkınmasına ve istihdamına renk vermesidir.

 

***

 

Bu yüzden Prof. Ali Aylıdız'ın bakış açısı dikkatimizi çekti. Umarız ODÜ'nün yönetimi  yukarıdaki ana fikre uygun düşünen bir rektöre devrolur.