Ülkemiz 2011 yılından beri Suriye’deki ileri derecedeki  terör sorunlarının yarattığı  gerginlikten; Suriye’de can güvenliğinin olmayışından dolayı; Suriye vatandaşları Ülkemize zorunlu  göçtüler. Zaman zaman bayramlarda ve diğer bazı zamanlarda  Suriye’ye geri dönmelerine rağmen;  yine geri  geldiler  veya  geliyorlar.  Ülkemizde yaklaşık  3,5 milyon Suriye vatandaşı olduğu sanılıyor. Alınan önlemlerle çok azda olsa zaman zaman  Afganistan;  Pakistan veya bazı başka ülkelerden Türkiye’ye kaçak yollarla  göç ederek gelmek isteyenler  halende var. Kaldı ki Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı olan;  bir yığın insan halen bir yığın sorunun içindedir.
      Diğer yandan gelişmiş ülkelerin çoğuna Dünyanın fakir ve az gelişmiş ülkelerinden; kaçak yollarla süratli bir göç dalgası vardır. Tüm alınan önlemlere karşı  bile; bu hala önlenememektedir.  Çünkü gelişkin ülkelerdeki hayat seviyesi; refah  durumu;  yokluk içinde olan bu ülkelerden gelmek isteyen; kaçak yollarla gelip sığınmak isteyen bir yığın göçmenle karşı karşıyadırlar.  Örneğin Afrika ülkelerinden  iç savaş, savaş,  mezhepsel  iç savaş,   terör,  can güvenliğinin olmayışı, fakirlik, yoksulluk, üretim bilgisinin olmayışı nedeni ile;  çeşitli yollarla yaya,  gemi, motor, tren,  otobüs, bot,  tır, kamyon v.b.  değişik taşıma araçları ile Avrupa’nın önce Akdeniz kıyısındaki  ülkelerine; sonra  kendilerine dokunmayacak başka  ülkelere gitmek düşüncesindeler. Böylece  bulundukları ülkelerdeki yoksulluktan; bitkinlikten geçinebilecekleri ülkelere  gitmek istiyorlar; ama hiçbir ülkede bu zorunlu göçmenleri kabul etmiyor. Çünkü  ilk;  eğitimsizler, ikincisi genetikten gelen yapısal karakteri değiştirememe sorunlarının yanında, gittikleri ülkelerde o ülkenin vatandaşının, gelirini; işini  bölüşecekleri gibi; birçok sosyal sorunu da taşıyacaklar.  Çünkü yetiştikleri kültürle; gittikleri kültür aynı değildir.  Gittikleri toplum; kültürlerine uymadığı için bu insanları kabul etmeyeceklerdir.
       Bence gelişkin  ülkeler yönünden en büyük sorun budur. Günümüzde televizyondan Dünyanın her yanındaki yaşamı  görmekteler. Onlar için bazen  bu gördükleri olağanüstü güzel yaşam; o insanları göç yoluyla gelişmiş bir ülkeye kapağı atmakta buluyor.  Günümüzde bu göçmenleri ticari kazanç elde ederek kullanan bir yığın yasa  dışı çalışan;  çıkarcı  kişi ve gruplar var.  Bu nedenden bu göçmenler çoğu zaman ilkel taşıma araçları ile taşındıklarında;  ya havasız kalıp ölüyorlar; ya denize düşüp boğuluyorlar; veya çok hazin bir sonları da olabiliyor.  Sonrasında da sınırdışı edilme tehlikesiyle karşı karşıyalar.
     Çözüm nedir diye soruyorsanız; çözümün en zor olduğu konulardan birisi bu; belki gelişkin ülkeler; gelişmemiş veya az gelişmiş ülkelere tarımsal üretimi maksimum düzeyde artırmak için tohumluk, tarımsal makine desteği; su bulma ve sulama teknikleri, tarıma dayalı küçük sanayilerinin gelişmesi, eğitim  sorunlarının çözümü  için bilgi ve teknik donanım sağlayabilirler. Böylece göç sorunu en aza inebilir.