Hükümet, 800 kalem ithal malına ilave gümrük vergisi getirdi. Sanayi üretimi ve ülke ekonomisi için olumludur. Zira, ulusal üretim rekabet kabiliyeti kazanacak ve artacaktır. Artan sanayi üretimi, daha fazla işçinin üretime katılmasına olanak sağlayacak. İstihdam artacaktır.

Gümrük vergileri ekonomide iki önemli sonuç yaratır. Birincisi, ulusal sanayi yabancı üretime karşı korunur. İkincisi, maliyeye ilave vergi kazandırır.

Cumhurbaşkanı Özal, Türkiye'nin sınır kapılarını açmıştı. İddia, ulusal sanayiyi rekabete açarak terbiye etmek idi. Görünmeyen ve anlatılmayan gerçek ise, ülkeyi PAZAR haline getirmekti. Başarılı oldular. Gelişmekte olan Türk Sanayinin beli kırıldı.

İkinci büyük hata, Başbakan Tansu Çiller döneminde yapıldı. 1995 yılında, serbest dolaşım hakkı alınmadan, Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği anlaşması yapıldı. Bizde yanlış ile bayram yapmak gibi bir gelenek vardır. Yanlış olduğunu yazmamıza rağmen, Tansu Çiller davul zurna ile halka Gümrük Birliğini ilan etti.

Gümrük birliği ile ülke sanayi, ikinci bir darbe daha aldı. Marjinal sanayiler kapandı. Emek yoğun sanayi dışında kalanlar zor duruma düştüler.

Para politikası ile ekonomiyi yönetme dönemi, tenkitlerimize rağmen, ısrarla uygulandı. Sabit kur politikası ve gümrük vergilerinin yokluğu, ülkeyi tam anlamıyla pazara dönüştürdü.

Yanlış ekonomik kararları, ekonomi düzeltiyor. Pazara dönen Türk ekonomisi, yabancı malların hücumuna uğradı.O kadar gerekli-gereksiz mal ithal edildiki, ülke cari açık verdi ve ithalat bedellerini ödeyemez duruma düştü. Sürekli artan enflasyon ile ekonomi kendini koruyordu. Ancak, sabit kur rejiminde ısrar etmek, döviz sorunu yarattı ve 2001 krizi yaşandı.

Batı, bizi her zaman pazar olarak görmüş, sanayileşmemizden rahatsız olmuştur. Kemal Derviş ile başlayan değişken kur politikası, sabit kur uygulamasının yerini aldı ama çözüm getiremedi. Zira, para bolluğu ile başlayan döviz girişi kurları gerçek değerinin altına indiriyor. İthalat karlı duruma geçiyordu. Ulusal sanayi rekabet edemiyordu.

Emek yoğun sanayi dışında, başarı kazanmak imkansız hale dönüşmüştü. Para politikası ile ülke sanayileşemezdi.Mutlaka devreye maliye politikası (gümrük vergileri) girmeliydi.

Nitekim, bu gün itibariyle mesele çözüldü. Hükümet, gümrük vergilerini artırdı. Ulusal sanayinin, gümrük vergileri ile korunacağı yeni bir dönem başlıyor.

Şinasi Kara