Gümüşhane’de birçok işletme ülke genelindeki işsizlik rakamlarına rağmen çalıştıracak eleman bulamıyor.
Özellikle işsiz gençlerin iş beğenmemesi nedeniyle kent merkezinde ve sanayi sitesindeki birçok esnaf çalıştıracak personel bulamazken, piyasanın en pahalı sigarası ile en pahalı telefonunu cebinde taşıyan bu güruh işverenleri de zor duruma sokuyor.
Kentteki birçok firmanın Gümüşhane şartlarına göre iyi imkanlar sunmasına rağmen personel bulamamaktan şikayetçi olduğu ise gazetelerde yayımlanan eleman ilanlarından da anlaşılabiliyor.
Eleman bulamamaktan en fazla şikayet edenlerin başında gelenlerden parkomat işletmecisi Fazıl Ceylan, “Eleman bulmakta çok zorlanıyoruz. Şu anda yaklaşık 20 vasıfsız personele ihtiyacımız var. Günlük 30 TL ücret, yemek ve sigorta. Bu şartlarda kimseyi bulup çalıştıramıyoruz. Gençlerin birçoğunu tanıyorum ve biliyorum ki, cebinde parası yok ama çalışmayı değil gezmeyi tercih ediyor. Bunda ailelerin de etkisi var. Aileler çocuklarını çalışmaya teşvik ederek hayata hazırlaması gerekiyor. Bu sayede gençler sorumluluk sahibi olacak ve hayatı öğrenecektir. Tekrar söylüyorum. 20 kişi hemen işe başlatabiliriz.” dedi.
Sanayi de oto tamir ustalığı yapan Muammer Şahin ise aylardır eleman aradıklarını fakat gençlerin bazen işin zor olduğunu bahane edip, bazen de farklı bahaneler üretip birkaç gün çalıştıktan sonra yine gezmeye devam ettiğini belirterek, ailelere, ilgili ve yetkililere çağrıda bulundu.
Kaynak: iha