2020 yılı 1 Mayıs’ını işten çıkarmaların artığı bir dönemde kutlayacaklarını vurgulayan Kaya, “Kapitalizmin işleyişi işçi ve emekçileri her fırsatta cendereye sokuyor. Koronavirüs salgını ırk, din, mezhep, sınıf tanımıyor ancak önlemler sınıf farkıyla alınıyor. Sermaye grupları işçi ve emekçileri ya işten çıkarıyor ya da ücretsiz izine ayırıyor. Çalışmak zorunda bırakılanlar için de sağlık önlemleri alınmıyor. Bu nedenle bu 1 Mayıs’ta farklı yöntemler kullanılarak da olsa sesimiz daha gür çıkaracağız.” dedi.


Saldırıya karşı örgütlü yanıt verilmeli


Kaya, “Üniversite mezunları içinde işsizlik yükseliyor. İşten atmalar son üç ayda hızla arttı. Kadınlarımıza yönelik şiddet durmadı. Virüs salgında sağlık emekçileri risk altında. İktidar mağduriyetlerin giderilmesi kampanyalarını sermaye gruplarının lehine düzenlemekte. Üretici köylülere yönelik iyileştirme yok.” diyerek işçi ve emekçilere örgütlenme çağrısı yaptı. Şunları söyledi: “Sermaye grupları hükümetin de desteğiyle krizin yükünü işçi ve emekçilere yıkmak için her yolu deniyor. İşçi ve emekçiler için tek çıkış yolu, dil, din, mezhep farkı gözetmeden sınıf birliği temelinde bir araya gelip örgütlenmektir. Yalnızca örgütlü olanlar kazanır. Hükümetin açıkladığı 100 milyar liralık destek paketi patronların sıkıntılarının giderilmesi için kullanıldı. Halka ise, geçici ve adil olmayan yardımlar kaldı.” dedi.


İşçiler ücretli izinli olmalı


Kaya, virüs salgını nedeniyle taleplerin neler olduğunu şöyle dile getirdi: “Zorunlu üretim dışında üretim durmalı, işçiler ücretli izinli olmalı. İşten atılmalar kesinlikle yasaklanmalı. İşyeri kapalı olan küçük esnafın kira, sigortası, vergi borçları ertelenmeli, destek sağlanmalı; geçimlerini sağlayacak oranda ödeme yapılmalı. Tüm hastaların sağlık giderleri ücretsiz olmalı. Üretici köylünün üretim maliyetinin düşürülmesi için ÖTV, KDV kaldırılmalı, faizsiz kredi sağlanmalıdır.” Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi