Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, ihracatçıların fındık fiyatını aşağı çekmek için rekolte rakamlarını  yüksek göstermeye çalıştıklarını belirterek, üreticinin bu  gibi söylemlere kanmaması gerektiğini belirtti.

En doğru rekolte tahminin ziraat odaları tarafından alanlardaki tespit çalışmaları sonrasında ortaya çıktığını söyleyen Soydan; “İhracatçılar Birliğinin açıkladığı rekolte 740 bin civarında. Biz de Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak rekolteyi 590 bin ton olarak açıkladık. Geçen yıl yaşanan don olayından sonra Türkiye’de son yıllara baktığınız zaman 700 bin ton gibi rekolte olması mümkün değil. İhracatçıların telaffuz ettiği rekolte hayalidir.” dedi.

“Üreticiye zarar veriyorlar”

 “Fındık piyasasında şu anda pazara fındık inmiyor” diyen Soydan şöyle devam etti; “Üretici fındığını elinde tutuyor. Rekoltenin 740 bin ton olmadığını herkes görüyor. Üretici harmana inen fındığın ne kadar olduğunun farkında. Dolayısıyla şu anda fındık fiyatını düşürmek ve gündem yaratmak için sürekli aynı açıklamalar yapılıyor. İhracatçılar Birliği fiyat düşürmek için rekolte açıklamalarını gündemde tutuyor. Bu da gerçekten üreticiye zarar veriyor. Rekolte açıklamaları yaparak, sanki piyasaya çok fındık iniyormuş gibi izlenim yaratmak doğru değil. Geçen hafta fiyatta yaşanan düşüş de bu oyunun bir sonucu fakat bu durum uzun süreli olmayacaktır. Fındığını 14 TL’ye satmayan üretici 12 TL’ye fındığını satmayacaktır. Bundan herkes emin olsun.”

“Üretim fazlası yok”

‘Fındıkta üretim fazlası var’ gibi açıklamaların yanlış olduğunu belirten Soydan; “Türkiye’nin şu anda kendi ihtiyacını karşılayacak fındığın olup olmadığı belli değil. Bu söylentiler bu sektöre gerçekten büyük zarar verir. Üretici zarar görürse bütün sektör zarar görecek. Üretici istikrarlı bir fiyatın dışına itmek, onları bahçeden uzaklaştırmak anlamına gelir. Bu açıklamalar yüzünden Türkiye ve bölge ekonomisi kaybediyor.” diye konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi