Fındık rekoltesi sıfırlanabilir

İki yıl önce don nedeni ile rekoltesi düşen fındığın önümüzdeki yıl ise küresel ısınma dolayısı ile rekolte kaybı yaşamasından endişe ediliyor. Dünya Meteoroloji örgütü 2016'nın tarihin en sıcak yılı olabileceği açıklamasını yaptı.

Dünya Meteoroloji Örgütü, 2015’in en sıcak yıl olarak kayıtlara geçeceğini açıklarken, 206 yılının ise daha sıcak geçeceği uyarısı yaptı.  Eğer söylenen sıcaklıklar olursa bu durumdan tarımsal üretim de etkilenmek.  

Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO), 2015’in yaşanan en sıcak yıl olarak kayıtlara geçtiğini belirtirken, 2016’nın daha da sıcak olması bekleniyor. Eğer bu gerçekleşirse  Karadeniz'in en önemli ürünü olan fındık rekoltesinin de düşmesinde korkuluyor.

 Örgüt tarafından yayımlanan 5 yıllık raporda, ‘El Nino’ hava olayı ve küresel ısınma nedenlerinden dolayı bu yılın en sıcak yıl olduğu, 2016’da ise sıcaklıkların daha da artacağı belirtildi. Raporda, iklim değişikliği nedeniyle dünya üzerinde ortalama sıcaklıkların ileriki yıllarda 6 derece veya daha fazla artabileceği belirtildi. 

İklim değişikliğinin sembolik sınırlarını aştığı vurgusu yapılan raporda, bu durumun hava şartlarını tetiklediği ifade edildi.  Milliyet

 

Editör: Haber Merkezi