23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı coşkuyla kutlandı.
Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilen kutlama programında önce Atatürk Anıtı önünde çelenk sunumu yapıldı ve ardından İstiklal Marşı okundu. Çelenk sunumu Milli eğitim Müdür Vekili Mahmut Berk ve öğrenciler tarafından gerçekleştirildi. Törene katılan öğrenciler dev Türk Bayrağı ve Atatürk posteri ile birlikte Kışla Caddesi üzerinden İnönü Kapalı Çarşısı üzerine kadar şehir merkezinde yürüyüş yaptılar.
Malatya’da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ile ilgili resmi kutlama programı İnönü Kapalı Çarşısı’nın üzerindeki alanda gerçekleştirildi. Buradaki Törene Vali Vasip Şahin, Garnizon Komutan Vekili 7.Ana Jet Üs Komutanı Tuğgeneral Atilla Darendeli, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Alper, Adli Yargı Adalet Komisyon Başkanı Faruk Fidan, Bölge İdare Mahkemesi Başkanı Yıldırım Kılıçkıran, İnönü Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. İsmail Özdemir, Baro Başkanı Av. Eyüp Kutlubay, Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, İl Jandarma Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, İl Emniyet Müdürü Nuri Uluayak, Malatya PMYO Müdürü Mehmet Karlı, ilçe belediye başkanları ve kam ukurum ve kuruluşu yöneticileri ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldılar.
Programın açılışında konuşan Milli Eğitim Müdür Vekili Mahmut Berk, “23 Nisan 1920’de Bugün, Türk Milletinin iradesini temsil eden Birinci TBMM’nin açıldığı ve Türk halkının var olma-yok olma savaşları içinde egemenliğini ilan ettiği tarihtir. 94.yılını kutladığımız 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramımız, Atatürk tarafından 1924 tarihinde bayram olarak kutlanmasına karar verilmiş, 5 yıl sonra 1929 tarihinde çocuklara armağan edilmiştir. İlk defa 1929 tarihinde çocuk bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.1979’da da ilk olarak 6 ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşıdığımız bu milli bayramımıza her yıl kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının misafiri olan yabancı ülke çocukları da katılmaktadır. Dünyada çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı tüm dünya ile paylaşan ilk ve tek ülke Türkiye’dir. Tarihimizin gurur dolu sayfalarının yeni nesillerce öğrenilmesi ve Türk devletinin devamını emanet edeceğimiz yeni nesillerin bu bilinçle yetişmesi amacıyla 23 Nisanlar, önemli birer vesiledir. Cumhuriyetin geleceğini gençlere ve yarının sahipleri çocuklara emanet edecek kadar çocuklara ve gençlere güvenini ifade eden Atatürk, çocuklarımıza bir de bayram armağan etmiştir. Bugün bizlere düşen görev, bu emanetlere sahip çıkmaktır” dedi.
Programda sahne alan öğrenci grupları tarafından halk oyunları ile çeşitli gösteriler sunularken, müzik programında ise öğrenciler ve müzik öğretmenleri ise çeşitli şarkı ve türküleri seslendirdiler.
Törende 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramının 94. Yıldönümü nedeniyle ilk ve ortaokul öğrencileri arasında yapılan “Atatürk ve Ulusal Egemenlik” konulu resim, şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye giren öğrencilere ödülleri de verildi. Törende Resim dalında Betül Sekendiz (A.Kadir Eriş İlkokulu), Elanur Kaya (Özal İlkokulu) ve Zeynep Nermin Güneş (Mehmet Emin Bitlis İlkokulu), Şiir dalında Büşra Karadeniz (91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu), Mert Dağ (A. Kadir Eriş Ortaokulu), Şeymanur Ermiş (91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu), Kompozisyon dalında Ayşenur Cömertler (Begüm Kartal Ortaokulu), Zehra Gürhan (91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu) ve Berivan Kaya (91 Bin Dev Öğrenci Ortaokulu) ödüllerini protokol üyelerinin elinden aldılar.
Kutlama programı İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi tarafından sunulan müzik dinletisi ile sona erdi.
Kaynak: iha