Fındıkta oynanan oyunun son sahnelerine gelindiğini söyleyen Adıgüzel parti binasında yaptığı açıklamada, “ Bugünleri aylar öncesinden görerek uyardık. Serbest piyasada 26 TL’lere ulaşan ve TMO’nun 24 TL’den 20bin ton için satışa çıktığı ve 400 bin ton alıcı başvurusu olan fındığı günler içerisinde 19 TL’lere düşürenler kimlerdir? Biz bunu yapanın Ferrero ve Türkiye’deki ayak takımı olduğunu defaatle ifade ettik.

MHP milletvekili ve AK Parti Ordu Milletvekili ayrıca FETÖ’cü bir şirketin oyunlarından bahsettiler. Geçen hafta bu konuyu bir araştırma önergesi ile TBMM’nin gündemine getirdim. Orada ne MHP milletvekili ne de AK Parti adına konuşan milletvekili bu Feto konusunu orada dile getirmediler. Bu iki vekil önergeme ‘evet’ oyu vermesine rağmen kendi parti gruplarının ‘hayır’ oyu vermesi ile önergemiz reddedildi. Yani eller halk için değil Ferrero için kalkmıştır.

Tarım Bakanının açıkladığı reoltenin yapay olduğunu vurgulayan Adıgüzel; şöyle devam etti:“ Ordu’ya geldi. Maalesef ülkemin Tarım Bakanı bu kartelin önünü açacak ve uluslararası şirketlere yağdanlık yapacak şekilde psikolojik sınır olan 600bin tonun çok üzerinde 665 bin tonluk yapay bir rekolte açıkladı. Şu anda Ferrero kahkahalar atıyor. “Biz bile ancak 600bin diyebildik, Tarım Bakanı 665 bin ton dedi” diye. Ben bu 665 bin ton diyen  bakana diyorum  Hadi oradan, hadi oradan!. Sizler ahlaksızsınız. Adı makamı mevkisi ne olursa olsun bu şekilde Türkiye’yi uluslararası sermayeye peşkeş çekenlerin hepsi utanmazdır.” dedi.

 

“Düşük fiyat açıklanması için ortam mı yaratıyorsun?”

 

Türkiye’de fındık fiyatı için 2 rakam oluşmuştur. Serbest piyasada olan halkın fiyatıdır ve o 26 TL’dir. Bir de devletin fiyatı vardır. O da TMO’nun en son piyasaya sattığı fındık fiyatı olan 24 TL’dir. Biz de millet ile devletin ortasını bulduk 25 TL dedik.  Bizim de katkı sunduğumuz çalışmalarla, Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Türkiye’deki siyasi parti genel başkanları içinde ilk ve tek olarak, fındık fiyatı için en az 25 TL demiştir.

Tarım Bakanı Ordu’ya gelerek rekolte 665 bin ton diyor. Peki fiyat ne? Onu ben açıklayamam Cumhurbaşkanı açıklar diyor. Sen kime hizmet ediyorsun? Düşük fiyat açıklanması için ortam mı yaratıyorsun? Bu bir tuzak. Şu saatten sonra 21,22,23 TL leri birileri telaffuz ederse bilin ki bu Erdoğan’ın kendi oyunudur. İyi polis kötü polis numarasını oynamayın. 25 TL’nin altında rakam telaffuz etmek vatana ihanettir.

 

Tarım Bakanı zannetmesin ki “Ben Ordu’ya geldim 665bin ton rekolte açıkladım, gittim. Artık beni kimse bulamaz” buradan söylüyorum, Türkiye’nin her yerinde Karadenizli var. Gittiğiniz her yerde kovalarız. Bu ülkenin emeğini de kimseye yedirmeyiz. Kendi çoluğumuzun çocuğumuzun rızkını yabancılara dağıtmaya kalkanın boğazına yapışırız. Millete ikiyüzlü davranan bazı siyasetçiler de yarın Ordu sokaklarında gezebilmek istiyorsa aklını başına alsın.

TMO’nun geçen yıl 16,5 TL’den aldığı fındığı piyasada önce 21 sonra da 24 TL’den satması üzerine arada kazandığını kendisine fındık satan üreticiye dağıtmasını önerdim. Bunun üzerine bazı siyasetçiler çıkıp “Sen doktorsun doktorluktan kazandığın parayı millete dağıt” gibi abuk sabuk savunmalara girdiler. Sanki ben bir kamu kurumuyum. Kamu kurumları kar marjı gözetmez. Anayasanın ve kanunların hükümleri “devlet üreticinin ürettiğinin karşılığını alabilmesi için gerekeni yapar diyor.” Tarım kanunda Gayri Safi Milli Hasılanın %1 tarıma destek olarak kullanılır” diyor. Oysa hiçbir zaman yıllık 0,5’i geçmedi. Bu hesapla hükümetin şu an üreticiye 175 milyar TL borcu var. Kayıtlı üreticiler üzerinden üretici başına 290 bin TL borcu var. Devletin üreticiye borcu varken, üretici üzerinden yaptığınız karı şu sıkıntılı salgın günlerinde neden üreticiye dağıtmıyorsunuz? Her yere teşvik dağıtıyorlar bir tek üretime gelince yok. Baca filtresi olmadığı için üretimi durdurulan termik santrallere hükümetin 1 yılda verdiği teşvik 1 milyar 100 milyon TL. Yani kapalı termik santrale teşvik veren hükümet fındık üreticisine veremiyor öyle mi? Madem fındık üretici üzerinden ettiğiniz karı üreticiye dağıtmayacaksınız, o halde o karı fiyat teşekkülünde kullanacaksınız. Depolarda fındık yok, elinizde para var, fındığa büyük talep var. Biliyoruz ki şu anda o kartelin depolarında da fındıktan üretilmiş mamül kalmadı. O halde bu sene yüksek bir fiyat vermemek için hiçbir sebep yok. 25 TL’nin altında fiyat açıklamak vatana ihanettir. Fetocuların oyununa çanak tutup sahte rekolte açıklamak da Fetocularla kolkola girmektir.” Haber Merkezi 


Editör: Haber Merkezi