Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, İtalya’nın Türk fındığını en tehlikeli ürünler arasında ilk sırada göstermesini eleştirdi. Kahraman, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonu’nun (Coldiretti) algı yönetimi yaptığını belirterek, “Bu konfederasyonun amacı Türk fındığı için uluslararası piyasalarda kötülemeyi amaçlayan bir lobicilik faaliyetidir” dedi. 

Söz konusu konfederasyonun algı yönlendirmesi yapmak niyetinde olduğunu dile getiren Kahraman; "İtalyan fındığının dünya pazarından Türk fındığından önce tercih edilebilir hale gelmesi elbette Türk fındığını itibarsızlaştırmak ve bir takım “tarife dışı engellerin” uygulanmasını sağlayacak lobicilik faaliyetleriyle mümkündür. Söz konusu konfederasyon haksız rekabet şartlarını oluşturacak bir manipülasyona başvurmaktadır. Merkezi otoritelerimiz tarafından takibiyle bu asılsız ve çirin iddialarda bulunan konfederasyon hakkında uluslararası düzeyde cezai müeyyidelerin bile gündeme gelmesi ihtimal dâhilindedir. Konuyla ilgili olarak Başbakan Yardımcısı Sayın Numan Kurtulmuş’un anında ve çok sert bir demeç vermiş olması, fındık sektöründeki tarafların İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonunun oyununa gelmeyeceğinin de göstergesidir. Ne yazıktır ki, bu tür üretici örgütlenmeleri sırf popülizm adına dünyanın birçok ülkesinde nitelik olarak benzer tavırlar içine girmektedir. Sanıyorlar ki, spekülasyonlarla, dedikodularla, algı yönlendirmesi, hedef gösterme ve ithamlarla çok kazanacaklar. Temsil ettikleri kesimlerin sorunlarını piyasa teamüllerine göre çözecek yeterlilikleri ve yetenekleri olmadığını kabul edip de köşeye çekilmek yerine piyasa dokusunu bozacak manipülasyonlara yönelmekte; üretim, katma değer, kalite ve verimliliği bir yana bırakıp, etik kurallardan uzak, safi rant yaratma kaygısı içine girmektedirler." diye konuştu.

"Kınıyoruz"

Çirkin ithamları nedeniyle İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonunu kınadıklarını söyleyen Kahraman; "İtalyan Coldiretti hiçbir asli kanıta dayanmayan, gerçek dışı ve “haksız rekabet” şartlarının hakim olmasına hizmet eden bir manipülasyon içindedir. Bu konfederasyonun amacı; geçmiş yıllarda defalarca yaşadığımız üzere, Türk fındığı için uluslararası piyasalarda “tarife dışı engel” uygulanmasını teminen başlatılmış bir “lobicilik” faaliyetidir. Bizler, İtalya Ulusal Çiftçiler Konfederasyonunu bu talihsiz ve çirkin ithamlarından dolayı şiddetle kınıyoruz." şeklinde konuştu. Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi