"Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi" uygulama alanları Tarım ve Orman İl Müdürü Kemal Yılmaz, Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Ordu İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Akın Çiçek ve proje ortağı kurumların teknik personellerinin katılımıyla ziyaret edilerek incelemelerde bulunuldu.

Arıcılığın yaygın olarak yapıldığı ülkemiz bal üretiminde dünyada 2. sırada yer alırken, ilimiz ise yetiştiricilerinin sahip olduğu yaklaşık 600.000 arı kolonisi ve ürettiği 17.000 ton bal ile Türkiye'de ilk sırada bulunuyor.

İlimiz ve ülkemiz arıcılığını daha iyi noktalara taşımak amacıyla hayata geçirilen Karadeniz Arı Genotipinin Verim ve Varroa Parazitine Direnci Yönünden Islahı Projesi çerçevesinde; 2018 yılında Ordu, Giresun, Samsun. Tokat ve Sinop illerindeki yetiştiricilerden toplanan 200 adet arı kolonisi ile ıslah çalışmalarına başlandı. Projenin ilk yılında ilimiz Mesudiye ilçesinde yaz dönemini geçiren kolonilerin bal verimi açısından değerlendirmesi yapıldı. Daha sonra kışlama için Perşembe ilçemizde yerleştirilen kolonilerin kıştan çıkma kapasiteleri, ilkbahar gelişimi ve varroa hastalığına dirençleri değerlendirilerek seleksiyona tabi tutuldu. İşletmelerde yapılan değerlendirme sonucunda başarılı bulunan kolonilerden larva transferi yöntemiyle ana arı yetiştirilmekte ve yapay tohumlama yöntemi ile ana arıların döllenmesi sağlanıyor.

Üç yıl devam edecek olan proje sonucunda; Varroaya dirençli, verim düzeyi yüksek, Karadeniz Bölgesine adapte olmuş, kışlatma kayıplarına dayanıklı bir genotipe sahip damızlık ana arı işletmesi oluşturarak, buradan elde edilecek anı arıların bölgemiz arıcılarının hizmetine sunulması amaçlanıyor. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi