Medical Park Ordu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Dağlı “1-7 Ekim Emzirme Haftası” nedeniyle emzirmenin ve anne sütünün  önemini vurgulayarak, anne sütünün bebeği her türlü hastalığa karşı koruduğunu söyledi.

Anne sütünün, bebeklerin bağışıklık sisteminin gelişimine katkıda bulunduğundan bebeklerin her türlü hastalığa karşı korunduğunun altını çizen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Dağlı; “Anne sütü enfeksiyondan koruyan faktörler içerir. Anne sütüyle beslenen bebeklerde ileri yaşlarda solunum yolu enfeksiyonları, ishaller,  alerji, obezite, tip 1 diyabet, kanser, multipl skleroz  gibi hastalıklar daha az rastlanır. Bebeğinizi emzirmek ona yalnızca sağlıklı, besleyici bir başlangıç sunmanın yanında, ona yakınlaşmak için gerekli sıcak, sevgi dolu ve kocaman bir eğlencedir. Bebek içinse güvende hissetmek ve ilgi görmek demektir. Pek çok kadın için en özel ve değerli anlar, bebeğini kendi bedeni ile beslerken, onunla paylaştığı psikolojik ve duygusal tecrübeleridir.” dedi.

Anne sütü bebek emdikçe artar

“Anne sütü bebek için en temiz, hazmı kolay, taze, bebeğin her ihtiyacına uygun ve her an hazır olan tek besindir.” diyen Uzm. Dr. Abdullah Dağlı konuşmasına şöyle devam etti : “Bebeğiniz normal gelişimini sürdürüyorsa, sütünüz büyük ihtimalle bebeğinize yeterli geliyor demektir. Fakat bebeğinizin gelişiminin yavaşladığını düşünüyorsanız herhangi bir ek besine başlamadan önce, mutlaka bir sağlık kuruluşuna giderek bebeğinizin bir uzman tarafından değerlendirilmesini sağlamalı ve doktorun önerilerine göre emzirmeye daha sık olarak devam edilmelidir. Çünkü anne sütü, bebek emdikçe çoğalır. Bunun yanında, anne sütünü artıran bazı besinlerden de yararlanabilirsiniz. Eğer gerekli ise ek besine geçme kararını doktor danışmanlığı sonrası karar vermelidir. Bilinçsizce ve erken başlanacak ek besin bebek için tehlikeli bir seçenek olabilir.”

Anne sütünü arttırmak için yapılacaklara da değinen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Abdullah Dağlı; “ Düzenli ve dengeli beslenmek , bol su içmek, günde en az 3-3.5 litre sıvı tüketmek çok önemlidir. Bunun yanında, anne sütünü arttırıcı olarak bilinen bitki çayları da kullanılabilir. Annenin yorgun ve stresli olması süt salgılanmasını engelleyebilir, bu nedenle annenin stresten ve yorgunluktan uzak durması süt yapılmasına katkı sağlayacaktır. “ şeklinde konuştu. Ordu Yorum

 

 

Editör: Haber Merkezi