As Yapı Mühendislik Asansör Firması Yetkilisi Ramazan Gümüş, Ordu’da asansör bakımları konusunda ciddi sıkıntılar yaşandığını belirterek, Ordu’daki asansörlerin yüzde 90’ının riskli olduğunu söyledi.

As Yapı Mühendislik Asansör Firması Yetkilisi Makine Mühendisi Ramazan Gümüş, asansör yapımındaki öncelikli amacın güvenlik olduğunu dile getirerek, Ordu’da asansör bakımlarının aksatıldığını ya da güvenilir olmayan firmalar tarafından yapıldığını söyledi.

Türkiye’deki yaklaşık 400 bin asansörün yüzde 65’inin çok riskli olduğunu belirten Gümüş; “Ordu’da ise yaklaşık bin 400 civarında asansör var. Ordu’daki bu asansörlerin yüzde 90’ı risk barındırıyor. Burada bina yöneticilerine çok iş düşüyor. Yöneticiler bakımı yaptırma yerine bakımı bir şekilde atlatmanın derdinde. Asansörlerin aylık, düzenli bakımlarının olması gerekiyor. Bu bakımları yetkili asansör firmaları yapıyor. Tabi ki bu kurumların ne kadar yetkili, işin bilincinde olduğu da tartışılır. Karşımıza çıkan tehlikelerin önüne ancak böyle geçilebilir.” dedi.

Sorumluluk yöneticide

Asansör kazalarının büyük çoğunluğunun iç kapılardan ve kilitlerden meydana geldiğini söyleyen Gümüş; “Bu arızaların giderilmesi gerekirken onun yerine geçici ve ölümcül çözümler üretiliyor. Asansör yönetmeliği değişti. Sorumluluk bina yöneticilerinde ama onlar işin ciddiyetinin farkında değil.  Binada yaşayan kişiler de asansörlerin bakımını takip etmeli. Bir asansörün aylık bakım ücreti 150 TL fakat bu parayı vermemek için 30 TL’ye bakım yaptıranlar var. Kazaların önüne işin ehli firmalarla çalışarak geçilebilir.”

Güvenli değilse binmeyin

“Bir kişi asansöre bineceği zaman gerçekten kendini güvende hissetmeli.” diyen Gümüş; Kişi asansörden kuşku duyuyorsa hiç binmesin daha iyi. Bir asansörde özellik telefon sistemi içerde ve dışarıda çalışır vaziyette olmalı ki, kişi bir tehlike durumunda acil iletişime geçebilsin. Güvenliğinde eksiklik olan ve kullanılmaması gereken asansörlerde kırmızı etiketler var. Kırmızı etiket alan bir asansörün, aldığı gün kapatılması gerekir ama kullanılmaya devam ediyor. Ordu’daki asansörlerin de yüzde 90’ı kırmız etiketli.” diye konuştu.

Belediyenin onayladığı mimari projeyi inşaat bittikten sonra kabul etmeyenlerin olduğunu da sözlerine ekleyen Gümüş, bu kişilerin kendilerini zora soktuğunu belirterek; 2012’ye kadar Ordu’da yapılan hiçbir asansörün standartlara uygun olmadığını, yeni inşaatların ise standarda uygun şeklide yapıldığını ifade etti. Ordu Yorum/Neşe Çakar-Özel HABER

 

Editör: Haber Merkezi