Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürü Muhsin Dere, geçtiğimiz günlerde ülke genelinde kayıtlı 431 bin asansör olduğunu belirtmişti. Yapılan denetimler sonucunda asansörlerin yaklaşık yüzde 80'inin riskli olduğu tespit edildi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan ve Resmi Gazete'de yayımlanan yönetmelik uyarınca belediyelerin sorumluluğunda denetime tabi tutulan aralarında okul, kamu kurum ve kuruluşlarının da yer aldığı binalardaki asansörlerin yarıdan fazlasının, kullanılamaz durumda olduğu belirlendi.


Denetimden geçenlere etiket yapıştırılıyor



Asansörlere, monte edildiği ve kullanıma açıldığı tarih itibarıyla kontrol yapılacağı bildirilmişti. Kontrolü yapılan asansörlere, “kırmızı, sarı veya yeşil renkli” bir bilgi etiketi iliştiriliyor. Kırmızı, sarı ve yeşil renkli bilgi etiketleri, yıllık kontrol tarihini ve A tipi muayene kuruluşuna ilişkin bilgileri içeriyor. Denetimden geçen her asansör, bilgi etiketi üzerinde yer alacak olan bir kimlik numarası ile tanımlanıyor.


Etiketler ne anlama geliyor


A tipi muayene kuruluşu, asansör kontrolünde görevlendireceği muayene elemanına tanıtıcı kimlik belgesi düzenliyor. Kırmızı renkli etiket can ve mal güvenliği açısından yüksek risk taşıyan asansörlere, sarı renkli etiket kabul edilebilir seviyede risk oluşturan asansörlere, yeşil renkli etiket ise uygun olan asansöre asılıyor.
Editör: Haber Merkezi