Covid 19 a karşı aşılama çalışmalarına bugün başlandı.  Yazıyı yazdığım şu an;  aşılamada 100 bin sayısına ulaşıldığı açıklandı. Daha önce bu kadar süratle  üretilen ve uygulamaya başlanabilen bir aşı uygulaması olmadı. Aşı bulma çalışmaları diğer  zamanlarda da en az 4-5 yıl süren bir olgu oluyordu; ancak bu kez Covid 19 aşısını bulma;  10 – 12 aya sığdırıldı. Dünya’da Covid  19 a  karşı 120  den  fazla;  aşı  üzerinde çalışılıyor. Bu aşıların 10 u faz 3  aşamasını bitirmek üzere; Pfizer ve Bion Tech tarafından geliştirilen aşı onaylandı. Pfizer ve Bion Tech tarafından geliştirilen aşı % 90 koruyuculuk sağladığı açıklandı; ve  önemli bir yan etkisi  görülmedi. Çin’den  bize gelen Sinovac   aşısının  ikinci  faz raporlarına göre  % 91,25 etkili olduğu açıklandı.  Sınovac’ın  ürettiği aşı enfeksiyon riski yüksek guruplarda denendiği için  koruma  bir ülkede  ‘düşük’  çıktı.  Aşılar çoğunluğu inaktif  virüs  aşısı olmak üzere 6 – 7 farklı tipte ve çoğunluğu 2 – 4 hafta ara ile yapılan 2 doz gerektiriyor.

      Aşılama ilk etabta sağlık çalışanları ve 65 yaş;  üzeri kronik hastalığı olanlar; ikinci etabta  toplumda hizmet önceliği olanlar;  Polisler, askerler, öğretmenler, adliye çalışanları, zabıta,  cezaevi çalışanları;  3  cü sırada  18 – 49 yaş arasında kronik hastalar;   son aşamada aşı yaptırmayanlar.

      Hepimizin ortak dileği aşılamanın  çok başarılı olarak tüm korumayı (Covid 19 a karşı ) sağlaması ve yeniden her  şeyin eskisi  gibi işler  hale gelmesidir.  Eğer bunu başarırsak  hepimiz olağan üstü sevineceğiz.