Uzm. Dr. Haluk Yürür, sonbahar ve kış mevsimlerinde artan prostat hastalarının nelere dikkat edeceğiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Uzm. Dr. Haluk Yürür, "Mevsimin hastalığı genelde havaların soğumasıyla ilgili olarak idrar yolu enfeksiyonlarıdır. Prostatın bağlı olduğu prostat hastalığı şikayetleri ön plana çıkıyor. Tabi havalar soğudukça üriner sistem dediğimiz idrar yolları sisteminde ödem ortaya çıkıyor. Bu da orada bakterilerin daha hızlı yerleşmesine ve çoğalmasına yol açıyor. Özellikle kadınlarımız için ayaklarını üşütmemelerini ve bol su içmelerini öneriyoruz. En ufak bir idrarla ilgili yanma, sızlama ve sık idrara gitme gibi şikayetler olduğunda mutlaka bir üroloji uzmanına görünmelerini öneriyoruz" dedi.

Prostatın erkekler için daha ön planda olan bir hastalık olduğunun altını çizen Uzm. Dr. Haluk Yürür, "Özellikle soğuk havalarda ortaya çıkan prostat hastalıkları idrarda yanma, sızlama, sık idrara gitme, gecelere sık sık idrara kalkma, idrarı kesik kesik yapma, hatta idrarını tam boşaltamama gibi seyrediyor. Bu tür şikayetler prostat hastalıklarını gösteriyor. Prostatın çeşitli hastalıkları var. Prostatın normal büyümesi gibi prostat kanserleri de bazen karşılaştığımız hastalıklardan maalesef. Bunların bir an önce teşhisinin yapılması ve gerekli tedavilerin yapılması şart. Bu amaçla erken tanı çok önemli. Bu tür şikayetleri olan bütün hastalarımızın bu konuda uzman bir hekime başvurmaları gerekmektedir. " şeklinde konuştu.

Genelde tüm vücut üşümesi ile enfeksiyonların yerleşmesi vücut direncinin düşmesi açısından önemli olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Haluk Yürür, "Bizim için idrar yollarının ödeminin artması özellikle ayaklarının ıslak kalması ve üşümesiyle çok alakalıdır. Bu yüzden bu mevsimde bu tür hastaların kendilerini koruması ve biraz kendilerine bakmaları önemlidir. Tabi başka şeylerde var. Çok su içmek, idrarı içinde uzun süre bekletmemek, acı baharatlı gıdalardan sakınmak mümkün oldukça önemlidir. Asitli içeceklerden sakınmak çok önemli bunları dikkat etmemiz gerekiyor ama üşütmek bunlar içinde en önde gelen sebeplerindendir" diye konuştu. Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi