Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası'nı ziyaret etti. Ziyarette, Ordu Serbest Muhasebeciler ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Bahadır Baş, eski başkan Ertuğrul Yüksel ve muhasebeciler hazır bulundu.

Mesleğe dair açıklamalarda bulunan Bahadır Baş, Türkiye'de dolaylı dolaysız vergi ayrımı olduğunu belirterek, "Türkiye kolayını seçiyor, dolaylı vergiler üzerinden  vergi almaya çalışıyor. Üretimden, çalışandan, kazançtan, gelirden değil tüketenden ve harcanandan vergi alıyor. Bu dünyada kolay vergicilik olarak adlandırılan bir vergi sistemidir. Avrupa'da  bu oran yaklaşık olarak 50'ler 55'ler civarındayken Türkiye'de bu oranın 70'ler 75'lerde olduğu ifade ediliyor." dedi

"Vatandaş vergi verdiğinin bilincinde değil"

Eski Bakan Ertuğrul Günay ise; Türkiye'de dolaylı vergilerle vergi gelirinin elde edidiğini söyleyerek; "Sigara alandan, yakıt alandan, şeker alandan, giysi alandan vergi alıyoruz, insanlar bir ölçüde zorunlu olarak ve vergi verdiklerinin çok da bilincinde olmadan vergi ödüyorlar. Halbuki siz kazancınızdan iradi olarak vergi verdiğiniz zaman devletin gelirlerinin ana kaynağının kendinizin yurttaş olarak oluşturduğunun farkına varırsınız ve o kaynaktan herhangi bir haksız kullanım olduğu zaman sizin biriktirdiğiniz kaynağın haksız kullanılmış olduğunun farkına varmış olursunuz. Böylece kamunun  soyulmasının aslında sizin soyulmanız olduğunu anlarsınız. Türkiye bunun farkında değil. Susurluktan beri ben bunu düşünürüm. İnsanlar Türkiye'deki yolsuzluk olayını başka ülkede oluyormuş gibi seyrediyorlar.  Ama hazinenin bizim paramızdan oluşturulduğunun yeteri kadar farkında değiliz. Bu bağlantıyı kurduğumuz zaman yurttaşlık bilincini geliştirmiş olacağız." diye konuştu.

"Ataya dil uzatmak kimsenin haddi değil"

Son günlerde bazı TV kanallarında Atatürk hakkında söylenen çirkin ifadelere de değinilen görüşmede Başkan Baş; "Başkaları ulu öndere başka sıfatlar, başka ithamlarda bulunuyor. Makedonya, Yunanistan sahip çıkarken bizim küçültmeye çalıştığımız bir değerimiz var.  Bu tür söylemlerin sahiplerini kınıyorum."dedi.

Ertuğrul Günay ise "Mustafa Kemal Atatürk' bu ülkede hiç kimsenin dil uzatması hakkı da haddi de değildir." diyerek, şöyle konuştu: "Bu tür densizliklerden elbette ki hepimiz iğrenti duyarız. Türkiye 1918 ile 1922 yılları arasında işgal yaşadı. İşgal yaşamış topraklarda bir miktar vatan haininin sonraki yıllarda kendini ortaya çıkarmış olması ideolojik nedenlerle açıklanamaz ama biyolojik nedenlerle açıklanabilir. Bunun için bunu mazur görelim, nasıl olsa onları milletin vicdanında mahkum ettik. Ben tabii ki ülkemizdeki herhangi bir televizyon kanalının bu tür densizliklere birkaç saatini, bir süresini ayırmasını da tıpkı o sözleri söyleyenler kadar büyük bir densizlik sayıyorum. Bu tür çirkinliklere girildiği zaman yayın kesilebilir, Türkiye'nin en yüksek değeri bu şekilde korunabilirdi"

"120 dönüm yer bulamadık dediler!"

15 milyon TL harcanarak yapılan botanik parka şehir hastanesi yapılması konusuna da değinen Günay, bir gün evvel konuyu  Sağlık Bakanı Recep Akdağ ve Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile görüştüğünü belirtti.

Söz konusu alanın bitki müzesi olması aşamasında kendisinin de girişimleri olduğunu belirten Günay; "Karadeniz bölgesi ve Ordu Eskipazar botanik park için taban suyu bakımından çok uygundu. Fakat buraya bir hastane yapılaması girişimi olduğunu duydum ve üzüldüm. Veysel Beyi aradım Sağlık Bakanı Recep Bey de yanındaydı. Bana, Ordu'ya bir büyük şehir hastanesi yer bulamadığımız için yapamadık. 120 dönüm yere ihtiyacımız var dediler. Üniversitenin alanının yetmediğini, botanik parka anaca böle bir hastanenin yapılabileceğini ve geri kalan yerin de yeşillendirileceğini söylediler. Camiye ve oradaki hamamlara dokunmayacağız, o alanlar sit olarak kalacak dediler ve 2 yıl içinde hastanenin bitirileceğini ifade ettiler. Hastane için harcanacak paranın 200 milyondan fazla olduğunu söylediler. Böyle denilince artık denilecek bir şey yok. Karar verilmiş. Ben de Veysel Eroğlu'na, ileride hastane yapıldıktan sonra tekrar bir bitki müzesinin Ordu'ya kazandırılması kaydıyla inşallah olur dedim." diye konuştu.

2 bakanın da botanik park için harcanan 15 milyon TL'nin hastane için harcanacak para yanında bir şey olmadığını söylediğini ifade eden Günay; "Bütçe onların elinde.Hastane de yabana atılır bir hizmet değil. Ordu'nun buna ihtiyacı var. 2 yıl içinde hastanenin yapılacağı söylendi" dedi.
Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

 

 

 

Editör: Haber Merkezi