Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’in geçtiğimiz yıl 300 dönümlük arazide başlattığı FINVER Projesi ile atıl durumdaki fındık bahçeleri verimli hale geliyor.

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi ve ORTAR A.Ş.nin üreticiden 5 yıl süre ile kiraladığı fındık bahçelerinin tüm sene boyunca bakımı yapılarak kısa süre önce hasadı gerçekleştirilmişti. Hasat sonrası satılmaya hazır hale getirilen mahsuller Büyükşehir Belediyesi tarafından Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) götürüldü. TMO’da ölçümleri yapılan mahsullerin randımanı 53,5 olarak tespit edildi. Bu anlamda üreticilerden bakımsız ve verimsiz alınan bahçelerin tüm sene boyunca bakımı yapılmasıyla birlikte bu yıl mahsuller verimli hale gelmeye başladı.

 

Her türlü bakımı yapıldı 

 

Büyükşehir Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl 300 dönümlük fındık bahçesinde pilot uygulaması sürdürülen proje bu sezonda da uygulandı. Fındığın yüksek kalitede elde edilebilmesi için alanında uzman ekiplerce bahçelerin A’dan Z’ye bakımı yapıldı. Temizlikten budamaya, ilaçlamadan kireç takviyesine, kışlık gübresinden toprağın havalandırılmasına kadar her ayrıntısı düşünülen bahçeler bu yıl verimini oldukça artırdı. FINVER’den önce verim alınamayan arazide bu projeyle birlikte büyük başarı elde edildi.

 

Yeni sezon için hazırlıklar başladı

 

Fındığın bakımı, hasadı ve satış işlemlerinin ardından Ordu Büyükşehir Belediyesi ve iştiraki ORTAR A.Ş. bir sonraki sezon için çalışmalara başladı. Bu kapsamda ekipler yaprak dökümü olmadan önce bahçelerde budama çalışması gerçekleştirerek önümüzdeki sene için ilk hazırlıklarını yapacak.

 

Üreticilere örnek olunması hedefleniyor

 

Her yıl yapılacak olan çalışmalarla bakımsız bahçelerde uygulanacak olan bu proje ile Büyükşehir Belediyesi ve ORTAR A.Ş. üreticilere fındıkta verimi artırıcı çalışmalarla örnek olmayı hedefliyor.

Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi