Bahar aylarıyla birlikte Doğu İllerine giden arıcıları haraca bağlamak isteyen çeteler ortaya çıktı. Erzurum Karayazı ilçesinde bal üreticilerinin silahlı kişilerce uğradığı soygun ve gasp ardından, benzer şikayetlerin kendisine de iletildiğini ve yardım istendiğini söyleyen Cumhuriyet Halk Partisi Giresun Milletvekili Selahattin Karaahmetoğlu İçişleri Bakanı Efkan Ala’nın yanıtlaması için verdiği soru önergesiyle konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Selahattin Karaahmetoğlu: “Giresun, Ordu ve diğer İllerimiz Arı Yetiştiricileri Birliklerine bağlı birçok bal üreticisi bahar aylarından, hasat dönemine kadar iklim koşullarının uygun olduğu illeri tercih etmektedir. Arıcıların bu ilçelerimizin bir kısmında silahlı kişilerce tehdit edildiği, haraç vermeye zorlandığı konusunda şikâyet gelmektedir. Basında yer alan haberlerden de kimi üreticinin soyulduğunu, tehdit edildiğini ve malına zarar verildiğini öğrenmekteyiz.”

BAL HASAT DÖNEMİNDE GASP ARTABİLİR ÇETELERE ÖNLEM ALINSIN
Erzurum’daki gasp olayının failleri kimler, Valilikler tedbir alıyor mu diye soran Karaahmetoğlu İçişleri Bakanına şu soruları sordu:

1.      Bal üreticilerinden konu ile ilgili olarak Bakanlığınıza da şikâyet gelmekte midir? Bu şikâyetler hangi il ve ilçelerimizden gelmiştir?

2.      Erzurum İli Karayazı ilçesinde, 17/06/2014 tarihinde bir üreticimizin aracının gasp edilerek kayalıklardan aşağıya atıldığı ve 10/07/2014 tarihinde ise yine Karayazı ilçesinin 3. Km`sinde bulunan Elmakaya Köyü’nde de iki arıcımızın soyulduğu haberleri basında yer almıştır. Konu nasıl değerlendirilmiş, bu kişilerin ya da çetelerin kimlerden oluştuğu, saldırıyı gerçekleştiren faillerin kimler olduğu tespit edilebilmiş midir? Haklarında hangi işlemler yapılmıştır? Mağdur üreticilerimizin maddi kayıpları karşılanmış mıdır? Arıcılarımızın kayıplarının telafisi için herhangi bir girişiminiz olacak mıdır?

3.      Aynı şekilde silahlı kişi ya da çetelerin başka kaç üreticimizi tehdit ettiği, ne kadar para gasp ettiği, üreticilerimizin ne kadar malına zarar verdiği bilinmekte midir?

4.      Hangi İl ve İlçelerimizde kaç gezici bal üreticisi bulunduğu bilgisi Valilik ve Kaymakamlıklara bildirilmekte midir? Bu üreticilerimizin bu bölgelerde güvenliğini sağlamak üzere önceden bir hazırlık yapılmakta mıdır? Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının nereye kaç bal üreticisinin yerleştiğine yönelik Bakanlığınızla bilgi paylaşımı olmakta mıdır?

5.      Bal hasat döneminde arıcılarımızın alın teri ürünlerini aynı çetelerin gasp etme hevesi artacağı düşünülerek ve benzer olayların tekrar etmemesi için hangi önlemlerin alınması düşünülmektedir? Valilik ve Kaymakamlık nezdinde alınan tedbirler nelerdir?Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi