Ordu’da arıcılık ürünlerinin sağlığa uygunluğu ve kalitesini analizlerle belirleyecek, modern koşullarda işlenmesi, paketlenmesi, depolanmasını temin edecek olan Ortak Kullanım Tesisi açıldı. Başta Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon ve Rize‘de faaliyet gösterenler olmak üzere, Türkiye’nin her bölgesinden arıcılık işletmeleri ve KOBİ’lerin yararlanacağı, Arıcılık Araştırma Enstitüsü yerleşkesinde kurulan Arım Balım Peteğim Projesi kapsamındaki Ortak Kullanım Tesisi’nin açılışında konuşan Arıcılık Araştırma enstitüsü Müdürü ve Proje Koordinasyon Birimi Direktörü Feyzullah Konak, “10 yıldan beri süregelen bu projede doğrudan 85 kişi görev yaptı. Valiliğimizden, Avrupa Birliği Delegasyonu’ndan, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan, Enstitümüzden, kamu, kurum ve özel sektörden doğrudan ya da dolaylı olarak destek sağlayan insan sayısı ise çok daha fazladır. Bu tesis, emeği geçen; katkı sağlayan ve destekleyen herkesin özverisinin bir meyvesidir. 2008 yılında müdürlük görevime başladığım sırada 8 civarında teknik personel bulunmaktaydı. Bugün ise bu sayı güvenlik personeli, memuru ve işçisiyle de birlikte 36’sı araştırmacı olmak üzere toplamda 90 personeli bulunan, 9 paydaşlı bir özel sektör haline gelmiştir.” diyerek tesis hakkında bilgiler aktardı: “Tesis içerisindeki laboratuvar kısmında 5 tane ana cihaz mevcut iken, diğer yandan başlangıcında 15 adet bulunan temel analiz ekipman sayısı da şu anda 150’ye ulaşmıştır. 14 teknik personele sahip tesiste; işletme bölümünde kapasitesi 2 tondan 20 tona kadar olan, toplamda ise 300 ton kapasiteye sahip 16 tane bal tankı var. 6 adet 25 farklı gramajda paketleme makinası bulunuyor. Bu kapasite ile burada yer alan tanklardaki tüm balları 1 hafta içerisinde paketlemesini gerçekleştirecek şekilde planlanmış durumda. Balları eritmek için ise 2 adet fırınımız mevcut. Yine sektörde ilk kez kullanılan robot sistemimiz ve ayrıca ortaya çıkacak artıkları presleme ünitemiz de var.”

 

Gıda güvenliği sağlanacak

Ordu’nun arıcılık sektöründe bölgenin lokomotifi konumunda bulunduğunu kaydeden Ordu Valisi Seddar Yavuz ise, “Artık marka üretmeden dünya pazarında bir yer üretebilmek mümkün değil. Marka, kaliteyi garanti eder. Dolayısıyla bu tesis balda gıda güvenliğini sağlayacak ve kaliteyi garanti edecek bir konumda bulunuyor.” diye konuştu.

 

Balda lider: Ordu


Ordu’nun, arıcılık sektöründe öncü konumda bulunduğunu söyleyen Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz da, “Ordu'muz, FAO'nun arıcılık verilerine göre, 140 ülkenin 116’sından daha fazla bal üretiyor. Kovan başına bal üretimi ise Türkiye ortalamasının 2 katından daha fazla. Lider olduğumuz sektörde bugün, Avrupa’nın en büyük otomasyon bal paketleme tesisinin açılışını gerçekleştirdik. Buradan çıkan ballar Türkiye’nin her noktasında güvenli satış imkânını bulacak.” İfadelerini kullandı.

 

Açılışa Ordu Valisi Seddar Yavuz, AK Parti Ordu Milletvekilleri Şenel Yediyıldız ve Metin Gündoğdu, Cumhuriyet Halk Partisi Ordu Milletvekili Mustafa Adıgüzel, Milliyetçi Hareket Partisi Ordu Milletvekili Cemal Enginyurt, Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Altınordu İlçe Belediye Başkanı engin Tekintaş, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman, AK Parti Ordu İl Başkanı İsmail Çelenk, Altınordu Kaymakamı Niyazi Erten ve diğer protokol mensuplarının yanı sıra Ordu, Sinop, Samsun, Giresun, Trabzon, Rize arı yetiştiricileri birlikleri ile çok sayıda da vatandaş katıldı.

Açılış programının ardından, balın doğru tüketimi, sağlık açısından yararları ve balla yapılabilecek pratik tarifleri aktarmak amacıyla ünlü diyetisyen Elvan Odabaşı ile “Ballı Mutfak Atölyesi“ sunumu gerçekleştirildi. Ordu Yorum/Yasemin Kuzu

Editör: Haber Merkezi