Ordu Valiliği’nin yetkili temsilcisi olduğu ve Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü tarafından yürütülen “Arım Balım Peteğim” projesi kapsamında kurulan BALMER Şirketinin sağlayacağı faydalar, projede yer alan 6 ilin KOBİ’lerine anlatıldı.

 

Ordu Valiliği toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına, Vali Seddar Yavuz, Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve Balmer A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Akın Çiftçi, Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin, Balmer A.Ş. Genel Müdürü Sencar Eser, Sinop, Samsun, Ordu, Giresun, Trabzon ve Rize illerinden gelen Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanları ile 40’a yakın KOBİ temsilcisi katıldı.

 

 Bal sektörünün özellikle önümüzdeki süreçte işadamlarına önemli bir ufuk açarak, gelir kapısı olabileceğinin altını çizen Vali Yavuz, şirkete ait ‘Ortak Kullanım Tesisi’nin arıcılık sektörünün tüm ihtiyaçlarını karşılayacağını ifade etti.

 

“Bal Tüketimi Hızla Artıyor”

 

Bal tüketiminin dünyada hızla arttığını kaydeden Vali Seddar Yavuz, buna paralel olarak da, bal üretiminin ve elde edilen gelirin arttığını söyledi.

Vali Yavuz, Türkiye’de bugün itibariye 83 bin 210 işletmede yaklaşık 8 milyon civarında bir koloninin olduğunu belirterek şu bilgilere yer verdi: “115 bin ton civarında bir bal üretimi söz konusu. Türkiye, dünyanın en büyük bal üreticilerinden biri olmasına rağmen, iç tüketim için tüm üretimi bitirdiğinde ihracatlar oranı, 2015 yılında yurtiçi üretiminin sadece % 8’ine denk geliyor. Yaklaşık 7 bin ton bal ihracatımız söz konusudur. İhracat akışı çok az durumda. 3 milyondan fazla Türk’ün yaşadığı Almanya ve ABD gibi ülkelerde yer alıyor. Dünyada bal üretiminin, günümüzde 1,7 milyon ton olan hacmini, 2022 yılına kadar 2.4 milyon tona kadar ulaşacağı tahmin ediliyor. Yaklaşık 2,3 milyar dolarlık bir gelir elde edileceğine işaret ediliyor. Dolayısıyla Türkiye’de bal üretiminde önemli bir söz sahibi olan ilimizin lokomotif olması, bu kapsamda özellikle ‘Arım, Balım, Peteğim Projesi’ kapsamında hayata geçirdiğimiz paketleme ve analiz tesisimizin bu amaca hizmet edeceğini doğrusu düşünüyoruz. Bu vesile ile bal sektörünün özelikle önümüzdeki süreçte siz değerli iş adamlarımıza önemli bir ufuk açacağını gelir kapısı olabileceğini doğrusu değerlendiriyoruz.”

 

“BALMER’in aktif olarak kullanılması gerekiyor”

 

İhracat konusunda yaşanılan problemlerin, önümüzdeki süreçte çözüleceğini ifade eden Vali Seddar Yavuz, bunun için de BALMER Şirketinin aktif olarak kullanılması gerektiğinin altını çizdi.  Şirketin yaşamasının sadece bal üreticilerinin değil, ticaretini yapanlar için de önemli bir husus olduğunu belirten Vali Yavuz sözlerini şöyle sürdürdü: “Böyle bir tesisi kurmaya çalışsanız 75-80 milyon TL civarında yatırım yapmanız gerekir. Bu kadar büyük bir tesisin işlemesi bizim açımızdan çok önemli. Bu toplantı vesilesiyle diyoruz ki; BALMER’e sahip çıkalım, tesisimize sahip çıkalım. Bu tesisi çalıştıralım ve özellikle gıda güvenilirliğini sağlamanız vesilesiyle de piyasada ki alın teri, göz nuru, zor bir iş olan bal üretimini özellikle arıcılarımızın emeğinin karşılığını bulsun. Bunun yanında da özellikle tüketicimiz, bal alırken herhangi bir kuşkuya düşmesin. Hangi balı aldığını, hangi kalite de bal aldığını bilsin, içeriğine ulaşabilsin. Hatta hangi çiçekten elde edildiğine kadar bütün değerlerini görebilsin. Böylelikle de rafa gittiğinde kafasında herhangi bir soru işareti kalmasın.” Haber Merkezi

 

 

 

Editör: Haber Merkezi