Fındıkta TMO'nun müdahale alımının gündeme gelmesini yakın takibe alan Giresun Milletvekili Bülent Bektaşoğlu hükümetin beklenti yaratmasına karşın somut bir gelişme olmamasını eletirdi.

Betaşoğlu, "Hükümetin konuyu gündemine almasını sağlayan bu gelişmelerin ardından,  Bakan Faruk Çelik’in “TMO’yu devreye sokup fındık alabiliriz” ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş’un  konuyu takip ettiklerini ve Tarım Bakanlığı ile müzakerede bulunacaklarını belirten açıklamalarıyla da üretici ve sektör temsilcileri “fındığa sahip çıkılacağı’ umuduna ve beklentisine kapılmıştır" diye konuştu.

 Bu duruş baronlara yarar

"Ancak piyasaya iyi niyetle gelen bu güven ortamı sürerken, Fiskobirlik’in önceki gün yapılan mali genel kurulunda, AKP Giresun Milletvekili Sayın Cemal Öztürk’ün, fındık fiyatlarında yaşanan düşüşe karşı hükümetin TMO ya da FİSKOBİRLİK ile 'müdahale alımı' politikasının olmadığını, fiyatların piyasada oluşarak şekilleneceğini belirtmesi ise hayal kırıklığı yaratmıştır. Hükümetin net ve somut biçimde fındıkla ilgili bir pozisyon alması ve ortak bir görüş içinde olması gerekir. Dünyada hiçbir ihraç ürünü yerel serbest piyasalarda oluşan fiyatlarla alınıp satılmaz. Fındığın fiyatının serbest piyasada oluşmasını beklemek ekonomi bilimine terstir ve fiyatları piyasa aktörlerinin belirlemesine imkan tanımaktır. Bu yaklaşım “ey fındık baronu ben fındığa karışmıyorum, sen dilediğin gibi al sat” mantığının ürünüdür. Ordu YORUM
 

                                                 

 

Editör: Haber Merkezi