Konuyla ilgili açıklamada bulunan Oda Başkanı Bahadır Baş; ‘‘6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 64. maddesine göre her tacir, ticari defterleri tutmak ve defterlerinde, ticari işlemleriyle ticari işletmesinin iktisadi ve mali durumunu, borç ve alacak ilişkilerini ve her hesap dönemi içinde elde edilen neticeleri, açıkça görülebilir bir şekilde ortaya koymak ve yevmiye defterinin kapanış onayı, izleyen faaliyet döneminin altıncı ayının sonuna kadar yaptırmak zorundadır.

Bu çerçevede 2019 yılı YEVMİYE defterlerinin kapanış onayı; hesap döneminin altıncı ayının sonuna yani 30 Haziran 2020 tarihine kadar yapılması gerekir.

Bilanço Esasına Göre Defter Tutan Gelir Vergisi Mükellefleri, Kolektif Şirketler, Adi Ortaklıklar, (Bilanço Esasına Göre Defter Tutan) Anonim Şirketler, Limited Şirketler, İş Ortaklıkları, Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketler. Adi Komandit Şirketler, Kooperatifler, Dernek ve Vakıfların İktisadi İşletmeleri, Yevmiye defterlerinin kapanış kanunda belirtilen süre içinde yaptırmalıdır.

Mükelleflerin fiziki ortamda kullanacakları defterlerinin Türk Ticaret Kanunu ve Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre açılış ve sadece Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre de kapanış tasdiklerini yaptırmaları gerekmektedir. Ticari defterlerin elektronik ortamda tutulması hâlinde defterlerin açılışlarında ve yevmiye defteri ile yönetim kurulu karar defterinin kapanışında noter onayı aranmamaktadır.

Ayrıca kapanış onayı olmayan ticari defterlerin ticari davalarda delil olarak kabul edilmesi mümkün bulunmamaktadır. TTK Hükümlerine göre yevmiye defterine kapanış onayının yapılmaması halinde TTK’nun 562/1-c maddesi gereğince 2019 yılı için 9.387,00 TL idari para cezası uygulanacaktır.

Ticari defterlerin delil niteliğinin olması ve cezai müeyyidelerle karşılaşılmaması için 30 Haziran 2020 tarihine kadar yevmiye defterinin kapanış onayının yaptırılması büyük önem taşımaktadır.

Türk Ticaret Kanunu’na göre 2019 yılında fiziki ortamda tutulan yevmiye defterlerinin, 30 Haziran 2020 Salı gününe kadar notere ibraz edilip son kaydın altına noterce "Görülmüştür" ibaresi yazılarak mühür ve imza ile onaylanması gerekmektedir.” Dedi. Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi