Yönetmelikle sektör temsilcisi gazetecilerin basın kartı sahibi olmaları kolaylaştırıldı, bekleme süreleri kısaltıldı, Basın Kartı Komisyonunda sektörden daha fazla üyenin bulunması sağlandı. "Online" olarak başvuru yapılmasının, mesleki çalışma, gazete ve dergi örneklerinin PDF formatında gönderilmesinin ve e-Komisyon oluşturulmasının hukuki zemini sağlandı.

DÜZENLENMEYLE GETİRİLEN YENİLİKLER

Alınan bilgiye göre yönetmelikle şu yenilikler getirildi:

-Gazetecilerin basın kartı almak için beklemeleri gereken süreler kısaltıldı. Böylece bekleme sürelerinin uzun olduğu yönündeki şikayetler göz önünde bulundurularak düzenleme yapılmış oldu. İlk defa basın kartı talebinde bulunanların bekleme süresi, basın kartı başvurusunu elektronik ortamda usulüne uygun olarak tamamladıkları tarihten başlayacak.

-Gazetecilerin bekleme süresi meslekle ilgili lisans veya lisansüstü programından mezun olanlar için altı, diğer lisans veya meslekle ilgili bir ön lisans programından mezun olanlar için dokuz, başka bir ön lisans mezunları için on iki ve lise mezunları için on sekiz ay oldu.

-Medya sektöründe çalışan engellilere bekleme süresi aranmadan basın kartı verilebilmesi imkanı getirildi.

-Basın İş Kanunu kapsamında en az 5 yıl çalıştığını belgeleyen gazetecilere bekleme süresi uygulanmadan basın kartı verilebilmesi imkanı getirildi.

-Unvanlar ve kontenjanlarda standardizasyon sağlanarak bu alandaki karmaşaya son verildi.

-Basın Kartı Komisyonunun yapısı değiştirilerek daha demokratik bir görünüme kavuşturuldu. Böylece sektörün her kesiminin komisyonda geniş temsili sağlandı.

-Yerleşik uluslararası basın mensuplarına verilecek basın kartı kontenjanı artırıldı. Daha fazla sayıda uluslararası basın mensubunun ülkede rahatça görev yapmasının önü açıldı.

-TRT ve Anadolu Ajansı (AA) bünyesinde basın kartı alabilecek unvanlar artırıldı. İlgili kurumlarda çalışan uluslararası basın mensuplarının kontenjan sınırlaması kaldırıldı. Ayrıca bu kurumlarda Basın İş Kanunu'na tabii çalışmayan basın mensuplarının da basın kartı alabilmelerinin önü açıldı.

-Basın kartına uluslararası standartlara uygun olarak 3 yıllık geçerlilik süresi getirildi.

Editör: Haber Merkezi