Cumhuriyet Halk Partisi Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Avukat Onur Çam, Yason Projesi, büyükşehir belediyesi olağanüstü mecliste karar alınan borçlanma ve Belde Evler konuları hakkında konuştu.

27.04.2020 Tarihinde Ordu Büyükşehir Belediyesi normalde Temmuz sonuna kadar ertelenen Meclisi olağan üstü toplayarak yapmıştı. Gündemin daha çok pandemi olması beklenirken, toplantıda borçlanma ve Belde Evler’deki usul hataları konuşuldu. Pandemi döneminde Yason’da yapılan çalışmalar da kamuoyunun gündemini meşgul ederken, Onur Çam konuya dair görüşlerini Altaş TV’de dile getirdi.

“Sanki projeyi CHP başlatmış da, AKP ve Hilmi Güler durdurmuş gibi anlatılıyor”

Yason Projesi konusunda Ordu Büyükşehir Belediyesi başlatmış olduğu projeyi, kamuoyundan gelen tepkiler sonrasında yine kendisi durdurdu. Bu konuda Onur Çam,“Sanki projeyi önceki dönem Cumhuriyet Halk Partisi başlatmış da, bu dönem Adalet ve Kalkınma Partisi ve Sayın Başkan Hilmi Güler tarafından durdurulmuş bir çalışmaymış gibi gösterilmesi, mantıklı değil.” açıklamasında bulundu.

“Yason Uzungöl’e benzememeli”

Yason’da yapılan çalışmaların betonlaşmaya sebebiyet verdiğini ifade eden Çam; “Yason’daki çalışmanın çimlendirme olarak açıklanmasına rağmen, ortaya çıkan görüntülerden oranın sadece çimlendirme olmadığı açıkça ortada. Orası kesinlikle betonlaşma. Bunun örneğini Uzungöl’de görüyoruz, eski fotoğraflar yem yeşil iken, yeni fotoğraflarda gri beton bir Uzungöl.  Bir Ordulu olarak 600 yıllık bize miras olmuş bu yapıyı, Osmanlı döneminde dokunulmamış, doğal yapısı sebebiyle 600 yıl korunmuş bu yapıya sahip çıkılmazsa aynı hale geleceğini düşünüyorum.” Dedi. 

“Kamuoyu sayesinde “yanlış başlayan iş, doğru bitti diye umuyoruz”

Yerel medya ve özellikle sosyal medyanın bu konuda etkin bir mücadele örneği gösterdiğini dile getiren Çam; “Buna rağmen yapılan açıklamaları samimi bulmuyorum. Benim kanaatim sayın bakanımız Hilmi Bey’e sağlıklı bilgiler ulaştırılmıyor. Planlanan proje kültürel tarihsel yapıyı bozuyor.  Ayrıca Doğal Sit Alanı olması sebebiyle orada hiçbir çalışma yapılamaz. Kazma ve kepçelerle yapılan çalışmaları engelleyen bir mevzuat var.  Sağduyulu hemşerilerimiz sayesinde sosyal medyada önemli bir kamuoyu yaratıldı. Belediyenin kendisine çıkardığı paye yerine, sağduyulu vatandaşlarımız sayesinde “Yanlış Başlayan İş Doğru Şekilde Bitti” diyoruz. Konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.” Diye konuştu. 

“Borçsuz belediye idik, olağan üstü meclislerle borç alır olduk”

Son olağan üstü mecliste, Ordu Büyükşehir Belediyesinin 178 milyon borçlanması hakkında ise Onur Çam görüşlerini şöyle belirtti: 

“Her Orduluyu ilgilendiren bir konu olmasına rağmen, bu konuda ciddi bir bilgi kirliliği var. 2017 döneminde bir önceki Belediye Başkanı Enver Yılmaz döneminde de açıklandığı üzere, borçsuz bir belediye iken, 2019 yılında Hilmi Güler borç açıklamasını 770 milyon TL olarak yaptı. Bundan sonraki dönemde ise 300 milyon TL borç ödediklerinden açıkladı. Bu konuda benim büyükşehire yazılı başvurum olmasına rağmen, borçların kime, nereye, neye ve neden kaynaklanan borçlara ödendiği konusunda yanıt alamadık.

250 milyon borçlanma oldu!”

Bugün geldiğimiz noktada en son olağan üstü meclis toplantısında 178 milyon TL borçlanma yetkisi alındı. Onun öncesinde de meclis gündemlerinde yazacaktır, minimum 50 milyon TL borçlanma yapılmıştı. Yaklaşık 250 milyona yakın borçlanma söz konusu.  Bu borçlanmalar bu şekilde devam ederse, Ordu Büyükşehir Belediyesini ekonomik bir sarmal ve buhran bekleyebilir. Piyasaların da bu kadar kötü olduğu bir dönemde, geçtiğimiz dönemlerde 2-3 milyon kredi talepleri bulunan belediyemiz bu kadar yüklü borçlanmayı nasıl yapıyor anlamak mümkün değil. Ayrıca bu konularda bütçe konusunda her ne kadar başkan şablon ve planlamamızı çıkarttık dese dahi, bu konular muğlak kalıyor. Bu tablo ve planlamaların net bir şekilde büyükşehir belediyesi tarafından ortaya konulması gerekiyor.” Haber Merkezi 


Editör: Haber Merkezi