Ankilozan Spondilit, genellikle genç yaşlarda ortaya çıkan omurga ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasındaki eklemi etkileyen ağrılı, iltihaplı bir romatizmadır. Medical Park Ordu Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Uğur Ünal, “Hastalık genellikle 15-45 yaş arasındaki erkekleri tehdit ediyor. Hastalığın temel şikayeti istirahat halindeki bel ağrısı oluyor.” dedi.

Türkiye’de her bin kişiden 5’inde görülen Ankilozan Spondilit halk arasında bel ve omurga romatizması olarak da biliniyor. Genellikle geç teşhis edildiği için, tedaviye de geç kalınıyor. Medical Park Ordu Hastanesi Romatoloji Uzmanı Dr. Ali Uğur Ünal,Özellikle 45 yaş altı kişilerde oluşan kronik bel ağrısı bu hastalığın temel şikayetidir. Esas olarak omurgayı ve omurganın son kısmı ile leğen kemikleri arasında yer alan sakroiliak eklemleri etkileyen iltihaplı bir romatizmal hastalıktır. Bel, sırt, boyun ve kalçanın arka kısımlarında iltihaplanma sonucunda ağrı ve tutukluk ortaya çıkar. İlerleyen dönemlerde bazen kamburluk ve omurgada kalıcı hareket kısıtlığı gelişebilir” dedi.

Sabah kaskatı uyanıyorsanız

Hastalığın genellikle 15-45 yaş aralığında görüldüğünü belirten Dr. Ali Uğur Ünal, “Erkeklerde kadınlara göre daha sık görülür ama daha çok küçük yaşlarda ve 45 yaş üstünde de başlayabilir. Hastalığın esas şikayeti istirahat sonrası ortaya çıkan bel ağrısıdır. Sabah uyandıktan sonra katılık mevcuttur. Bu katılık hali hareketle ve egzersizle düzelir. Bel fıtığı olan hastalar ise Ankilozan Spondilit hastalarının tam tersine istirahatten yarar görür ve ağrısı azalır” diye konuştu.

 

 

Editör: Haber Merkezi