Merkezi Yönetim Bütçesi kapsamındaki kuruluşlardan en fazla yatırım ödeneği tahsis edilen kuruluşlar 15.1 milyar lira ile Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, 13.5 milyar lira ile Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü, 13.1 milyar lira ile Karayolları Genel Müdürlüğü, 11 milyar lira ile Milli Eğitim Bakanlığı ve 8.6 milyar lira ile Sağlık Bakanlığı olduğunu belirten Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, “ Pandemide altyapı ve olanaklarında eksiklerin sıkça gündeme geldiği sağlık alanındaki yatırımlar yol projelerinin gerisinde kaldı. Sağlık Bakanlığına 2021 yılında 8 milyar 635 milyon TL ödenek ayrıldı. Programa göre 1,41 milyar TL’si dış krediyle sağlanacak olan kaynağın, 7,1 milyar TL’si devam eden projelere harcanacak. Sağlık alanında 1,47 milyar TL yeni projelere ayrıldı. Bu kabul edilemez.” dedi.

Enerji şirketleri memnun ediliyor

Poyraz, Aydın ve çevresinde açılışı yapılan enerji işletmelerinin gereksizliğine değinerek, “Doğalgaz bağımlılığı bahane edilerek enerji yatırımlarına destek sağlanmasının anlamı yok. Türkiye’nin şu an enerji üretim tesislerinin tümü çalışsa 95 bin KW elektrik üretebiliriz. Oysa tüketimimiz en fazla 49 bin KW olduğu için tesisler tam kapasiteyle çalıştırılmıyor. Hatta çalışıyormuş gibi üretilmeyen enerjinin parası şirketlere ödeniyor. Bu gerçek varken yen tesisler kurmak, halkın parasını enerji şirketlerine aktarmak demektir.” dedi.

Ormanlar, tarım alanları yok oluyor

Poyraz, enerji şirketlerine aktarılan paralar dışında ekolojik yıkımın da olduğunu vurgulayarak, “Enerji ve maden işletmeleri nedeniyle tarım arazileri, ormanlar yok oluyor. Bu yaşadığımız iklim değişikliğini de tetikleyen nedenlerdir. Susuzluktan, kuraklıktan dert yanılıyor ama nedenlerini ortadan kaldırma yerine daha fazla ekolojik yıkıma neden olan yatırımlar destekleniyor.” diyerek tepki gösterdi. Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi