Basın İlan Kurumu Genel Müdürlüğüne atanan Yakup Karaca, Ordu’da yerel basın mensuplarıyla bir araya geldi. Kendisi de Ordulu olan Karaca, basın mensuplarıyla bir araya gelmekten mutluluk duyduğunu ifade etti.

Gündeme dair sorulara cevap veren Karaca, basının görev ve sorumluluklarından bahsetti. Son dönemde ülke gündemini oluşturan terör olaylarına karşı basının nasıl tavır alması ile ilgili görüşlerini de belirten Karaca; “Basın, meslek ilkelerinin gerekliliklerini göz önünde bulundurarak görevini yapmalıdır” dedi.

“BİK’in inceleme yetkisi var”

Son dönemde  yaşanan terör olayları karşısında basının tavrını ve yayıncılığı da değerlendiren Karaca; “Basın İlan Kurumu bazı kesimler tarafından hükümetin ve iktidarların arzusuna göre hareket ederek, bu şekilde karar alıyor gibi bir algı yaratılmaya çalışılıyor. Bunun hiçbir şekilde gerçekliği yoktur. 1994 yılından beri basın ahlak ilkeleriyle ilgili yürürlükte olan bir genel kurul kararı var. Buradaki mevzuata göre Basın İlan Kurumu’nun yönetim kuruluna bazen şikayet üzerine, bazen de resen yapılan haberlerle ilgili yayın organlarını inceleme ve karar bağlama yetkisi verir. Bu yetki çerçevesinde Çağlayan Adliyesi’nde savcımıza uygulanan terör olayının bazı yayın kuruluşlarında yer alma şekline müdahale edilmiştir. Devletimizin manevi şahsına, ortaya konulan resim ve görüntülerle hem toplumda bir ihmale yol açarak terör propagandası yapar mahiyette, hem de bu şekilde rehin alınan ve katledilen savcının başta eşi ve çocukları olmak üzere onları rencide edecek görüntülerin yayınlanması, hiçbir ülkede tasvip görmeyecek bir davranıştır. Bu davranış karşısında Basın İlan Kurumu sessiz kalamazdı. Bahsettiğim mevzuat çerçevesinde Cumhuriyet Savcılığına giderek, gazetelerin haberi ve fotoğrafları veriş tarzı dikkate alınarak, çok sayıda gazeteye ikazda bulunulması gerektiğine karar verilmiştir.” diye konuştu.

“Gazeteler hedefe yönelmeli”

Yerel basının ortak sorunlarının olduğuna değinen Karaca; “Gazetelerde çalıştırılmak zorunda olunan elaman sayısı, tiraj gibi daha birçok sorun var. Bunların zaman içinde değerlendirilerek, çözüme kavuşturulacağına inanıyorum. Bunlar yapılırken gazetelerimiz şunu unutmasın. Gazetelerimize ilan verilmesinin sebebi kamuoyunda belirli bir okunurluk, izlenebilirlik oranlarının olmasıdır. Bu konularda bir aksaklık olursa gazetenin temeli çökmüş demektir. Bu durumu bir denge içerisinde yürütmek zorundayız. Gazeteler ne amaçla çıktıklarını kendilerine sormalı ve asıl hedef okunmak olmalıdır. Bu hedef gerçekleştiği zaman Basın İlan Kurumu zaten gazetelerin yenilenmesi ve daha ileriye gitmesi için imkanlarını arttıracaktır.” dedi.

 

“Pasta büyüyecek”

Yazılı basının internet haberciliğine dönüştürülmesi için yapılacak çalışmalara değinen Karaca; “Burada dikkat edilmesi gereken noktalar var. Daha önce internet medyası adı altında Basın İlan Kurumunun görev alanıyla alakalı, yazılı basının resmi ilanlardan almış olduğu pay örnek gösterilerek, bu medyanın da desteklenmesi için girişimler oldu. Seçimlerden önce bu durum yasa tasarısı olarak Meclise sevk edilmişti. Çeşitli sebepler nedeniyle bu yasanın görüşülmesi mümkün olmadı. Bütün dünyada bilişim alanındaki teknolojilerin gelişmesiyle yazılı basının veya internet medyasının lehine, izlenebilirlik oranlarının düşmesi bir fenomen. Bunu görmezlikten gelemeyiz. Basın İlan Kurumu olarak bu durumu ciddi bir şekilde gündemimize aldık. Bu konuda attığımız adımlar hükümet tarafından da destek bulursa, internet medyası, yazılı basın; topyekun olarak bu alanı düzenlemeye çalışan girişimlerimiz söz konusu. Bunlar yapılırken, başta yazılı medyamız olmak üzere kimsenin mali anlamda zarara uğramaması ve sadece internet medyası olarak çıkıp daha önceden yazılı basın geçmişi olmayan kuruluşlarımız da bu pastaya ortak olacaklarsa pastanın büyütülerek bunun sağlanması konusundaki dengeleri de gözeterek, kapsamlı bir çözüm gerektiğine inanıyoruz.” Şeklinde konuştu. Ordu Yorum/Neşe Çakar

Editör: Haber Merkezi