İlanda özetle, “Turizm Konaklama Tesisi projesi ile ilgili olarak ORDU Valiliğimize sunulan Proje Tanıtım Dosyası Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği'nin 17. maddesi doğrultusunda incelenmiş ve uygun bulunmuş olup projeye ilişkin ÇED Süreci başlamıştır.” denildi.

Ordu Doğal Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Gül Ersan inşaatla ilgili uygulamalar ve ÇED süreci ilanıyla ilgili şunları söyledi: “Proje Tanıtım Dosyasının 5. sayfasında, ‘Garipler Yatırım Dek. Turz. İnş. Ve Tic. Ltd. Şti. tarafından Ordu İli Altınordu İlçesi, Düz Mah. Süleyman Felek Cad. No:31/C (131 Ada 27 Nolu Parsel) üzerinde 867,93 m2 alanda Turizm Konaklama Tesisi (125 oda/280 yataklı) yapılması planlanmıştır. Bu amaçla 80 oda için 15.08.2016 tarih ve 3905 sayılı yazı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nden ÇED Kapsam Dışı yazısı alınmıştır. Ancak inşaat aşamasında kapasite artışına gidilerek oda sayısı 125’ e çıkartılarak kapasite artışına karar verilmiştir.’ deniliyor.

Aynı sayfada, ‘Bu proje tanıtım dosyası; turizm konaklama faaliyetinin… Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği EK-II Seçme, Eleme Kriterleri Uygulanacak Projeler Listesi Sektör: 32-Turizm konaklama tesisleri: Oteller, tatil köyleri, turizm kompleksleri vb. (100 oda ve üzeri) kapsamında yer alması nedeni ile ve anılan yönetmeliğe dayanılarak hazırlanmıştır.’ denilmektedir.

Bu açıklamalardan şu sonuç çıkıyor: Otel inşaatının ÇED kapsamı dışında tutulması için kâğıt üzerinde 80 oda, uygulamada ise 125 oda kapasiteyle inşaat başlatıldı ve kabası bitirildi. Otelin alanında, yüksekliğinde ve kat sayısında hiçbir değişiklik yapılmadan yaklaşık %56 kapasite artışına (!) gidiyoruz, oda sayımız 125 oldu, dolayısıyla ÇED kapsamına girdiğimiz için ÇED sürecini başlattık diyorlar. Yani, iş bittikten sonra izin istiyorlar.

Tanıtım Dosyasının yine 5. sayfasında, ‘Proje sahası ve etki alanında nüfus yoğunlukları alan (yerleşim merkezi, okul, hastane, yurt, kreş, otel vb. hassas yerleşimler) bulunmakta olup en yakın yerleşim yeri Düz Mahallesi olup en yakın eve 20 metredir.’ deniliyor. Gerçekte ise en yakın iki apartmanın biri 4 metre, diğeri 9 metre uzaklıkta. Bunun için metreyle ölçmeye bile gerek yok, çıplak gözle de görülüyor.

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ilanında diyor ki: Biz projeyi inceledik ve uygun bulduk. Müdürlüğe tavsiyemiz, projeyi gerçekten bir daha okusunlar.” Ordu Yorum

Editör: Haber Merkezi