Avukat mesleğini seçmenizin nedeni nedir?

Ailemden gelen bir şey aslında babamın isteği ama sonrasında karakterimin de buna müsait olduğunu fark ettim. Demek ki bunun alt yapısı varmış diye düşündüm fakültedeyken, ne kadar tercih ederken ailem etkili olsa da karakterime uygun bir meslek olduğunu düşünerekten bu mesleği seçtim.

Size göre adaletin sağlanmasında avukatın ne gibi rolleri vardır?

 Adaletin sağlanmasında avukatlığın hukukun en önemli kurumlarından birisi olduğunu söyleyebilirim. Hukuk devletinin en önemli kurumlarının başında adil yargılama hakkı gelmektedir. Kanunda da geçtiği gibi avukat savunma hakkının temsilcisi olduğu için savunma olmadan adaletin sağlanması mümkün değildir. Devletin de yasama, yürütme, yargı 3 ayağı var, yargının da Hakim, Savcı, Avukat olmak üzere 3 ayağa var, bunlardan bir tanesinin eksik olması o sacın düzgün duramaması, dengede kalamaması demektir. Aslında avukatın olmaması adaletin sağlanamaması demek değil sadece, adalet mülkün temelidir. Bütün bir sistem çükmüş oluyor bu saydıklarımdan bir tanesi olmasa, bizim açımızdan da tek bir dava gibi baksak da, savunma hakkı gibi görsek de avukatın yokluğu demek devletin, hükümetin yokluğu demektir.

Dava açmak için avukata neden ihtiyaç duyuluyor olabilir?

Uzmanlık gerektirdiği için, yani davayı kendisi açanlarda var ama ne kadar bilebilir ki bir insan, bende bir ayakkabıcının ustalığını bilemem, bu yüzden davalarda kişilerin kendini savunması ile bir avukatın müvekkilini savunması arasında çok büyük bir fark olduğunu düşünüyorum. Bu nedenden dolayı avukata ihtiyaç duyulmasının sebebi uzmanlık gerektirdiği için diyorum.

Hangi tür davalara bakıyorsunuz?

Hangi dava gelirse ona bakıyoruz. Örneğin, tazminat davaları, alacak davaları, boşanma davaları, velayet davaları, küçüğün kısıtlılık halleri davaları gibi daha çok sayabilirim ama şuanda bunlar aklıma geliyor.

Avukat–Adliye ilişkisi size göre neyi ifade ediyor?

 Eskiden sanırım daha çok fazlaymış ama şuanda pandemi nedeniyle her şeyi bilgisayardan yapıyoruz, duruşma haricinde adliyeye gitmiyoruz. Ben 2 sene İstanbul da çalıştım, orada sürekli adliyede idim, yüz yüze olmanın farklı bir getirisi var ama bununda negatif yönleri de var, tanışıklık olması da bazen haksızlığa da yol açabiliyor, herkes köylüsünü bulup işini yaptırırsa ne kadar adaleti sağlaya biliriz.

Sizce adalet ve hak nedir?

Adalet için şunu söyleyebilirim, adalet mülkün temelidir. Yani bir milletin var olması için, devletin devamlılığını sürdürebilmesi adalet olmazsa olmazıdır, adalet devletin temel taşıdır. Hak da adaletin temel taşı diyebilirim.

Mesleğinizin kötü ve iyi yönleri var mı? Varsa nedir? 

Her meslekte olduğu gibi tabi ki bu meslekte de iyi ve kötü yanlar var. İlk olarak iyi yanlarından söz etmek isterim. Öncelikle bir insana hak arama mücadelesinde yardımcı olmak, hukuki bir mağduriyeti olan kişinin mağduriyetini gidermek ve o kişinin hakkını almasının verdiği mutluluğu yüzünde görmek beni gerçekten mutlu hissettiriyor. Kötü yönü ise bazen karşınıza öyle olaylar çıkıyor ki profesyonel davranmakta gerçekten zorlanıyorsunuz ve duygusal olarak etkileniyorsunuz. Müvekkilinizin sorunları dertleri gerçekten sizin de sorununuz oluyor ve işten ayrılıp eve gittiğinizde bile o sorun sizin kafanızı meşgul etmeye devam ediyor. Ayrıca bir başka kötü yönü de stresli bir iş olması olduğunu söyleyebilirim. Ordu Yorum/Neşe Altaş/Özel

     

Editör: Haber Merkezi