Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber

Karadeniz’de ki kanser oranının diğer bölgelere göre çok çok yüksek olduğunu ifade eden Ordu Eczacılar Odası Başkanı Koray Karamanlı, bitkisel ürünlere dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi. Birçok bitkisel ürünün zararlı olduğuna dikkat çeken Karamanlı, “Her bitkisel ürün zararsız bitki değildir” dedi. Bitkisel ürünleri alırken işin uzmanına danışılması belirten Karamanlı, eczacılar olarak kapılarının vatandaşlara açık olduğunu bildirdi. 


“Bitkisel ürün zararsız ürün anlamına gelmiyor”


Bitkisel ürünlerin vatandaşlara ne gibi zararı olduğunu sürekli anlattıklarını belirten Ordu Eczacılar Odası Başkanı, “Bitkisel ürün zararsız ürün anlamına gelmiyor. Bazen bitkisel ürünler bitkisel hayat anlamına da geliyor. Bitkilerde aflatoksin denen bitkisel küfler birikiyor. Baharatlar bile belli bir süreden sonra küfleniyor. Küflenen bitkiler kansorejen madde içeriyor. Karadeniz Bölgesi gibi nemin yoğun olduğu yerde yaşadığımız için küflenme daha çabuk oluyor” ifadelerini kullandı.


“Bazı bitkilerin raf ömrü çok kısa”


Eczacıların her şeyi alıp raflarına koymadığını açıklayan Karamanlı, “Bitkilerin zararlarını biliyoruz. Bazı bitkilerin raf ömrü çok kısa. Biz bu konularda çok duyarlıyız. Her şeyi alıp rafa koyup satamıyoruz. Sağlık Bakanlığı bunun önüne geçmeye başladı. Örneğin Amerika’da ilaç dışı kullanım yüzünden 10 dakikada bir kişi ölüyor. Bunun nedeni ilaç dışı ürünlerin eczane dışında satılması” diye konuştu.
Editör: Haber Merkezi