Cumhuriyet Halk Partisi Ordu İl Başkanı Av. Atila Şahin, İlküvez’de yaşanan çöp sorununun takipçisi olduklarını belirterek; “Oraya giden herkes şunu çok iyi görüyor, sular içilemez hale gelmiş. Dere yatakları artık rengini değiştirmeye başlamış. Tüm yetkililere sesleniyoruz. Ordu Türkiye’de yaşanabilir kentlerin başında gelmektedir. Lütfen bunu değiştirecek eylemlerden kaçınınız.” dedi.

“Ya bu çöpü buradan alın ya da bizi alın!”

Çaybaşı CHP İlçe Başkanı İrfan Genç ise; “Bize öyle bir proje sundular ki tamamen son sistem hiçbir tarafa zarar vermeyecek denildi. Bize sunulan projenin yüzde 10’u anca yansıtılmış. Hiçbir koruma sistemi yok. Yetkililere sesleniyorum. İlküvez halkı “ya bu çöpü buradan alın ya da bizi alın” diyor.” şeklinde konuştu.

Cumhuriyet Halk Partisi Ordu İl Başkanı Av. Atila Şahin, gündemdeki konuları değerlendirdi.

Şahin öncelikle Berna Laçin tarafından Ordu’da oynanacak “Hayal Satıcısı” oyunun iptaline değinerek, yapılanı kınadı.

“Kınıyoruz”

Şahin; “İlimizde aylar öncesinden Ordu Barosu aracılığıyla yapılması planlanan “Hayal Satıcısı” isimli tiyatro gösterisi bir milletvekili tarafından yapılan kışkırtıcı açıklamalar ile valilik üzerinde oluşturulan manevi baskılar sonucu “teknik arıza” gibi mevcut olmadığı bilinen bir sebep öne sürülerek iptal edildi. İfade özgürlüğüne aykırı olarak yapılan bu sansür niteliğindeki uygulamayı CHP olarak kınıyoruz.” diye konuştu.

“Bölge suları içilemez halde”

İlküvez’de yaşanan çöp sorununa da değinen Şahin, burada yapılan tesisin doğayı katlettiğini belirterek; “ İlküvez halkı tarafından Büyükşehir Belediye Meclisine bir itiraz dilekçesi verildi. Aslında bu bir proje diye sunuldu ama yapılan şey projenin yüzde 10’u bile değil. Yapılan şey tamamen bir vahşi depolamadır. Dünyanın hiçbir tarafında yer altı sularını etkileyici herhangi bir işlem yapılamaz, yapılmamalıdır. Çünkü bu hem doğal yaşamı, hem de ekolojiyi bozmaktadır ve orada yaşayan insanların sağlıklarını tehlikeye düşürmektedir. Oraya yapılan tesis, o bölgede bulunan Curi Irmağı; Çaybaşı içme suyu bu ırmaktan sağlanmaktadır ve yine Laleli Irmağına karışmakta. İkizce de suyu buradan sağlıyor. Oraya giden herkes şunu çok iyi görüyor, oralarda artık piknik yapma şansı yok içme suları içilemez hale gelmiş. Dere yatakları artık rengini değiştirmeye başlamış. Büyükşehir Belediyesine ve tüm yetkililere sesleniyoruz. Ordu Türkiye’de yaşanabilir kentlerin en başında gelmektedir. Lütfen artık bunu değiştirecek eylemlerden kaçınınız. Ordu’yu yaşanılabilir kent olmaktan uzaklaştırılan bu tür projelerin bir an önce iptal edilmesini istiyoruz. Çöp tesisleri, yüksek arazilere içme suyuna karışabilecek alanlardan uzak yapılıp ve hatta daha çok taban arazi veya yer altına büyük depolar yapılarak, sızdırmazlık da düşünülerek yapılan tesislerdir. İlküvez’deki örneği ise bunun tam tersidir. Bu projeye karşı çıkan, onurluca oradaki yaşam alanlarını korumak isteyen yöre halkı maalesef hem de terörist diye ifade edilerek çeşitli gözaltılar yapılarak, gözdağı verilerek oradaki direniş engellenmeye çalışılıyor. Tüm kamuoyunun bilmesini istiyoruz ki, CHP o yörede yaşayan insanlara en doğal yaşam hakkı olan ve içme sularını ortadan kaldıran bu projenin yapılmaması için elinden gelen her türlü mücadeleye devam edecektir.” dedi.

“Ya bu çöpü buradan alın ya da bizi alın!”

Çaybaşı CHP İlçe Başkanı İrfan Genç ise; “İlküvez’de çöp hikayesi 2 yıldır sürüyor. Başlangıçta da buna tepki gösterdik. Ama bize öyle bir proje sundular ki tamamen son sistem hiçbir tarafa zarar vermeyecek denildi. Bir müddet sustuk ancak 60 trilyona ihaleye verilmiş, bize sunulan projenin yüzde 10’u anca yansıtılmış. Ünye sahilinde olan onca çöp oraya taşındı, hiçbir koruma sistemi yok. Sulama kanalları açılmış, kanallar derelere verildi. Biz gece gündür oradayız. Yetkililere sesleniyorum. İlküvez halkı “ya bu çöpü buradan alın ya da bizi alın” diyor.” Şeklinde konuştu.

“Nasıl tedbirler alınıyor”

Son olarak ülkemizde de görülen Coronavirüse değinen Şahin; “Maalesef virüs Türkiye’de görüldü. Bununla ilgili olarak nasıl tedbirler alınıyor, bu tedbirlerin niteliği nedir detaylı bir açıklama maalesef yapılmadı. Dolayısıyla ülkemizden bundan çok ciddi etkilenebilir. Gerçekten önlemlerin neler olduğu konusunda kamuoyu bilgilendirilirse ona göre önlemlerimizi alırız.” dedi. Ordu Yorum/Neşe Çakar Erkin

 

 

Editör: Haber Merkezi