29 Aralık 2018 Cumartesi günü Ordu Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Toplantı Salonu’nda yılın son ‘‘Oda Meclis Toplantısı’’ yapıldı. Toplantıya  Kültür ve Turizm eski Bakanı Ertuğrul Günay da katıldı.

 

Toplantıda açış konuşması yapan Oda Başkanı Bahadır Baş; ‘‘Türkiye’de yüz on bin mali müşavir olarak bütçedeki altı yüz on bir milyar vergi gelirlerinin tarh ve tahakkukunu bizler yapıyoruz. Türkiye’de özellikle 2004’den itibaren elektronik dönüşümle birlikte muhasebeci, mali müşavirlerin rolü ve önemi arttı.’ dedi.

 

Arabuluculuk talebi!

 

Dünya’da olduğu gibi Mali Müşavirlerinde arabuluculuk yapmasını talep ettiklerini belirten Baş; "Türkiye’ye alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemleri olarak; arabuluculuk, uzlaştırmacı gibi müesseseler getirildi. Hukukun önündeki birikmiş iş yükünü azaltmak, sorunların giderilmesi için arabuluculuk ve uzlaştırmacılık doğru bir düzenleme olarak yaşamımıza girdi. Ülkemizde Arabuluculuk sadece avukatlar tarafından yapılabilmektedir. Bu anlamda dünyada bu yöntemi seçen tek ülke biziz. Dünya uygulamalarına baktığımızda her meslek grubu arabuluculuk yapabiliyor. Bizler hem TÜRMOB hem de Odalar olarak mali müşavirlere de Arabuluculuk yapma hakkının verilmesini talep ediyoruz. 7155 sayılı yasa ile ticari davalarda da arabuluculuk zorunlu hale geldi. Ticari uyuşmazlıkların çözünü konusunda; inceleme, değerlendirme, analiz yapma ve uyuşmazlığın giderilmesi için arabuluculuğun özüne uygun en iyi sonuçlandıracak meslek grubu olarak da biz muhasebeci ve mali müşavirlerdir. Fakat mecliste bu yönde kabul edilmedi. Bunun değiştirilmesini talep ediyoruz. Dünya’da olduğu gibi arabuluculuk müessesinde muhasebe mesleğinin de öne çıkartılmasını, muhasebeci mali müşavirlere arabuluculuk yapabilme hakkının verilmesini talep ediyoruz.’’dedi.

 

"Vergi yurttaşlığın temelidir"

 

Mali müşavirlerin ticari uyuşmazlıklarda arabuluculuk yapabilmesi gerektiğini dile getiren Ertuğrul Günay ise şöyle konuştu: " Vergi meselesi Türkiye’de yurttaşlığın temelidir. Ama bizler bunun kıymetini, değerini, önemini yeteri kadar anlamadık. Vergilenmiş kazanç kutsaldır. Yurttaşlık bilincinin temelinde vergi vermek yatıyor. Bu devletin çarkı vergiyle dönüyor. Ülkemizde mükellef sayısı artmıyor. Vergi verme bilinci gelişmemişse hesapta soramazsınız. Kamuda şeffaflaşma, hesap verebilirlik konularının gelişmesi vergi verme bilincinin gelişmesine bağlıdır. Bazı uyuşmazlıklarda sadece avukatların arabuluculuk yapması makul karşılanabilir ama ticari işlerdeki uyuşmazlıklarda avukat yargıya müracaat etse hem avukat hem hakim bunu hesap bilirkişi olarak mali müşavire götürmek zorunda kalıyor. Bir şirketin mal varlığı durumları, defter kayıtları, iddia edilen borç alacak hususların dayanaklarının tespiti tamamen mali müşavirin meslek konusudur. Mali müşavirin bilirkişiliğine başvurmadan ticari davalarda karar veremiyorsanız konunun uzmanları onlardır.  Konun uzmanları mali müşavirler ise bu ön incelemede yani mahkemeden önce incelenecek çözüm sürecinde mali müşavirle neden yok?  Ticari uyuşmazlıklarda Mali Müşavirlerin Arabuluculuk yapması olması gereken doğru bir durumdur. Mecliste sadece avukatların sayısal üstünlüğü ile bu işler Mali Müşavirlere verilmiyorsa bu doğru bir yaklaşım değildir." Haber Merkezi

 

 

Editör: Haber Merkezi