Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın Ordu'ya Başbakan ve Cumhurbaşkanı adayı iken yaptığı ziyaretler sırasında yapılacağını müjdelediği "Şehir Hastanesi" hayali projeye dönüştü.

Ordu Üniversitesi bünyesinde kurulması gündeme gelen Üniversite Hastanesi'nin 9 Mart 2013 tarihinde yayınlanan Şehir Hastaneleri Kanunu çerçevesinde yapılması gündemden düştü. Recep Tayyip Erdoğan 2013 Aralık ayında, toplu açılışlar için geldiği Ordu’da  yaptığı konuşmada, "Ordu’da sağlıkta da yeni bir adım atıyoruz. 258 trilyon liraya mal olacak 657 yataklı şehir hastanesi kuruyoruz" demişti.

2014 yılı temmuz ayında Cumhurbaşkanı adayı iken Ordu'ya gelen Erdoğan  "Şimdi Ordu'ya 600 yataklı bir şehir hastanesi yapıyoruz" demişti. Erdoğan geçen yıl yapılan yerel seçim sonrası teşekkür ziyareti için geldiğinde de yine "Sevgili kardeşlerim şimdi Ordu'ya 600 yataklı bir şehir hastanesi yapıyoruz. Yapacağımız hastane şu anda ihale sürecinde" demişti.

Rektör Yarılgaç'a göre zor değil imkansız!

Ordu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, bu yılın ocak ayında haber ajanslarına verdiği demeçte, ODÜ Tıp Fakültesi Hastanesi olarak kullanılacak 600 yataklı hastanenin mahkeme süreçlerinin devam ettiğini söylemiş, sonuçlanmasının nerede ise imkansız olduğunu ima etmişti.

Yarılgaç, yaptığı açıklamada, 2.5 yıl önce Tıp Fakültesi Hastanesi yapılması amacıyla kampüs alanı sınırında yaklaşık 300 dönümlük arazide acil kamulaştırma kararı alınarak çalışması başlatılan projenin mahkeme süreçleri sebebiyle henüz bitirilemediğini belirtti.
Söz konusu arazinin şahıs arazileri olduğu için 
sağlık Bakanlığı’nın kamulaştırmaya sıcak bakmadığını, Üniversite imkanlarıyla kamulaştırma yapacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, mahkeme süreci hakkında şu örneği verdi: “Kamulaştırma çalışması yapılan araziler çok hisseli şahıs arazileri olduğu için sıkıntı yaşıyoruz. Kamulaştırma bedelleri çok yüksek. Mesela 10 dönümlük bir yerde 20 küçük hisseli arazide 15 hisse sahibi bizim kamulaştırma komisyonumuzun verdiği bedelleri kabul etseler de diğer 5 kişi kabul etmediği için mahkemeye gidiyorlar. Mahkemelerde karşılıklı itirazlar ve bilirkişi raporları derken süre oldukça uzuyor. Mahkeme 5 hissedarın talebini haklı bulsa bile biz ek bütçe istemek zorunda kalıyoruz. Ek bütçenin gelmesi de aylar alan bir Hadise. Bunun üzerine o 5 kişinin istediği bedelleri ödeseniz bile bu sefer diğer 15 kişi, ‘Biz de o bedelleri isteriz’ diye mahkemeye gidiyor. Sıkıntı o kadar büyüyor ki yıllar alabiliyor.”

Şehir hastanesi nedir?

Kısaca Şehir Hastaneleri Kanunu olarak adlandırılan ve genel olarak Sağlık Bakanlığı’nca kamu özel ortaklığıyla hazinenin özel mülkiyetindeki gayrimenkuller üzerinde Devlet İhale Kanununa ve Kamu İhale Kanununa tabi olmaksızın yeni hastaneler ya da mevcut hastanelerde tadilat yaptırılmasını öngören kanun 9 Mart 2013 günü Resmi Gazete’de yayımlanmıştı.  Kanun, kendi ihale usulünü içerdiği için, şehir hastanelerinin yaptırılması sürecinde Devlet İhale Kanunu ve Kamu İhale Kanunu hükümleri uygulanmayacak. İhalelerde ise proje bazında işin niteliğine göre en az maliyetle en yüksek fayda sağlayan teklif, ekonomik açıdan en avantajlı teklif kabul edilecek. Yine bu hastanelerin yapımında açık ihale usulü, belli istekliler arasında ihale usulü veya pazarlık usullerinden birisi uygulanabilecek.   Ordu YORUM/Kemal ÇEKÜÇ

 

Editör: Haber Merkezi