ORÇEV, maden arama faaliyetlerinin bir talan olduğunu belirterek, AK Parti Ordu Milletvekili Ergün Taşçı’nın maden aramayla ilgili; "Maden arama faaliyetleri daha hızlı yapılsın, bulunmuş doğal kaynaklar ekonomiye hızlı bir şekilde kazandırılsın. Ruhsat sahalarından on yıl süreyle Orman Kanunu kapsamında herhangi bir bedel alınmasın. Maden arama faaliyetinde üretime yönelik olmayan ve kalıcı kirlilik, atık ve artık bırakmayan faaliyetler için ÇED (Çevresel Etki Değerlendirme) raporu zorunlu olmasın." açıklamasına tepki gösterdi.

 

Açıklamada şunlar belirtildi: "Bu yılın başında, 2016 yılında duyurusu yapılan birkaç projeyi harita üzerinde yaklaşık ölçülerle işaretleyip projelerin etkileyeceği alanları bütün olarak görmek istedik. Projeler mera, orman ve tarım alanları üzerine kuruluyordu; proje tanıtım dosyalarına göre yerleşim yerlerini etkilemeyecekti. Yetkili kurumlar projelere izin vermişti, sakınca yoktu. Maden araması yapılacak 9 projenin ruhsatlı alanlarını topladığımızda 45.245,96 hektar ediyor. Bu kadar alanda toplam 337 sondaj çalışması yapılacaktı, bugün bazıları yapılıp bitirildi. Taş ocağı işletmesi yapılacak 3 projenin toplam alanı da 8,62 hektar.

Sadece birkaç projeyi işlediğimiz haritaya bakınca, Ergün Taşçı’nın açıkladığı maddeler kabul edildiğinde, bizi nasıl bir yaşamın beklediğini tahmin etmek zor değil.

Bu bir talandır, vahşi bir şekilde doğaya ve yaşam alanlarımıza saldırıdır. Gerek yerel, gerek ulusal medyada, neredeyse her gün, bu saldırılara maruz kalan insanların feryatları yer alıyor. Zaten hakkını arayamayan, şikâyeti dinlenmeyen, yaşam alanlarını savunduğu için mahkemelerde suçlu çıkarılan insanlar için bu maddelerin kabulü, bu talanı hızlandırmaktan başka bir şey değil."

Harita üzerinde işaretlenen projelerin hangi ilçeleri kapsadığı, hangi mahalleleri etkileyeceği ve sayısal bilgileri şöyle:

1-Çamaş’ta (Saitler Mahallesi) 1.984,8 hektar alanda 10 sondaj.

2-Fatsa ve Çatalpınar’da (Yenikent, Bacanak, İslamdağ, Gölköy, Yenidoğan, Kösebucağı, Arpalık, Dere, Kıran ve Karahamza Mahalleleri) 18.605,94 hektar alanda 113 sondaj.

3-Fatsa ve Çatalpınar’da (Zıngıroğlu-Elbeyli Mahallesi) 1.199,86 hektar alanda 15 sondaj.

4-Fatsa’da (Çötelli Mahallesi) 243,47 hektar alanda 6 sondaj.

5-Fatsa ve Perşembe’de (Bucaklı, Tahtabaş, Karataş, Göçbekir Mahalleleri) 5.772,31 hektar alanda 3 sondaj.

6-Fatsa ve Ünye’de (Bahçeler Mahallesi) 1.651,40 hektar alanda 68 sondaj.

7-Gölköy’de (Uluçukur Mahallesi) 1.754,08 hektar alanda 82 sondaj.

8-Ünye ve Fatsa’da (Gökçe, Kodalı, Yalaklar Mahalleleri) 793 hektar alanda 2 sondaj.

9-Ünye, Fatsa ve Kumru’da (Çınarcık, Başköy, Tepeköy ve Denizbükü, Kalafat, Yukarıköy, Kaşaltı, Yüceler, Güzelyalı ve Asarma Mahalleleri) 13.241,1 hektar alanda 38 sondaj.

10-Fatsa’da (Salihli Mahallesi) 4.205 metrekare alanda kırma-eleme-yıkama tesisi.

11-Perşembe’de (Çaka Mahallesi) 3,33 hektar alanda andezit mermer ocağı.

12-Perşembe’de (Ramazan Mahallesi) 5,28 hektar alanda ariyet ocağı. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi