İçme suyu tesislerine de zarar veriyor

Ordu Valiliği tarafından Kabadüz Akgüney Köyü’nde maden işleten Zamantı Madencilik’e verilen Çevre Etkisel Değerlendirme (ÇED) gerekli değildir raporu mahkemece iptal edildi. 

Mahkeme kararında, adı geçen şirketin çevreye zarar verdiği, şehir içme suyuna ağır ve zehirli metalleri karıştırdığı hükmüne vardı. Ordu’da  Gül Ersan, Sevgi Aydın ve Coşkun Türkeli , Ordu Valiliği tarafından Zamantı Madenciliğe verilen 22.11.2010 tarihli ÇED gerekli değildir kararının iptali için Ordu İdare Mahkemesi’ne dava açtı.

Dava dilekçesinde Ordu şehir merkezinin bitişiğinde yer alan Melet Irmağı’nın 350 bin kişinin içme suyu ihtiyacını karşıladığı, aşırı yağışların olduğu zamanlarda dere yatağına yapılan atık barajların taştığı ve içme suyu ihtiyacında kullanılan ırmağa ağır ve zehirli metallerin karıştığı, dava konusu tesisin yer seçiminin coğrafi yapıya uygun olmadığı, başka bir yere taşınması gerektiği, çevreye büyük zararları olan tesis için çevresel etki değerlendirilmesi kararının verilmemesinin hukuka aykırı olduğu ileri sürüldü.

Davada OSKİ ve Zamantı Madencilik’te taraf oldu.

Mahkeme Heyeti  Oğuzhan Demir, Nurullah Kalkan ve Lokman Aksın, bilirkişi ve Ordu Valiliği’nin daha önce verdiği kararları da gerekçe göstererek ÇED değildir kararını iptal etti. Ordu İdare Mahkemesi’nin iptal kararında gerekçelerde oldukça dikkat çekici.

Proje alanındaki en önemli konulardan birinin de civardan gelecek yağış sularının inşaat alanına girmesinin önlenmesi olduğu, 28.07.2009 tarihinde aşırı yağışlar sonucunda dava konusu tesisin yapılmakta olduğu alana su girmesi sonucu sorunların ortaya çıktığı ve içme suyu tesislerine zarar verdiği.

Ek atık barajının civardaki doğal yapı üzerinde bazı olumsuzluklara yol açacak riskler taşıdığı ve proje ile ilgili ÇED Raporunun mutlak surette hazırlanması gerektiği.

Samsun Halk Sağlığı Laboratuarında yapılan analizlerde siyanür, PH ve zehirlilik seyrelme faktörünün iki saatlik kompozit numune için öngörülen sınır değerden % 20 daha fazla çıktığı, Ordu Valiliğince 24.08.2012 tarihinde Zamantı  Madenciliğin üç ay faaliyetleirnin durdurulduğu ve 73 bin 594 TL idari para cezası verildiği.

Müdahil şirket tarafından işletilen kurşun-çinko-bakır zenginleştirme tesisinden çıkan atıklardan lınan numunelerin laboratuar analizi sonuçlarının siyanür, PH ve zehirlilik seyrelme faktörü yönünden sınır değerden %20 daha fazla çıktığının tespit edildiği görüldüğünden, doğal ortama tehlikeli atık deşarj ettiği anlaşılan kurşun-çinko-bakır zenginleştirme tesisi bünyesindeki ek atık barajı projesinin çevresel etki değerlendirmesine tabi olması gerektiği sonucuna varılmıştır. www.ordugazete.com

 

Editör: Haber Merkezi