Ordu Büyükşehir Belediyesi Mayıs Ayı Olağan Meclis Toplantısı yapıldı. Toplantıda çoğunlukla imarla ilgili konular görüşülürken, ORBEL  A.Ş.’ye devredilecek yerler de karara bağlandı.

Toplantıda, Orhaniye Mahallesi Boztepe mevkiinde bulunan 2 adet taşınmazın Büyükşehir Belediyesince satın alınması ile ilgili karar da meclis tarafından onaylandı. Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Enver Yılmaz; Boztepe ile ilgili meclis kararının çıkmasının beklendiğini ve oradaki mülk sahipleri ile anlaşıldığını ifade ederek, 70 dönümlük arazinin mülk sahiplerinden devraldıklarını söyledi.

“Otel yapmayacağız”

Gerekli devir işlemlerinin yapıldığını fakat meclisin onayının gerektiğini ifade eden Yılmaz; “Bu onaydan sonra tapu işlemleri gerçekleştirilecek. Amacımız buradaki kirliği giderdikten sonra teleferiğin ve otelin bulunduğu bu alanı komple bir peyzaj çalışmasıyla düzenlemek ve halkın hizmetine açmak. Teleferikle yukarı çıkan vatandaş sıkışık alanlardan gidiyordu. Bir otopark alanı yoktu.Buranın doğal görünümünü bozmadan, otel ve otopark alanlarını gerekli şekilde değerlendirmek suretiyle yeni biz düzenleme yapacağız. Biz Boztepe’ye girmemiş olsaydık, buralar parsel parsel özel mülkiyete satılacaktı, satıldığı takdirde de çok kötü bir yapılaşma olacaktı. Daha önceki arkadaşlar yeteri kadar otel yapmış biz yapmayacağız. Farklı şekilde değerlendireceğiz.” dedi.

HES imar raporu kabul edildi

Mecliste, Altınordu ilçesi Karaoluk Mahallesi sınırları içinde yapılması planlanan HES için  uygulama imar planına ilişkin rapor oylanarak oy çokluğu ile kabul edildi. HES’ler konusunda meclisin daha duyarlı davranması gerektiğini ifade eden CHP Meclis Üyesi Selim Mercan ve Hasan Karamustafaoğlu, Ordu genelinde planlanan HES’lerin toplam enerji üretiminin bir Topçam Barajı kadar olmadığı ifade edildi.

“Çiseli zarar görecek”

HES’lerle çok büyük bir doğa katliamının yaşandığını ifade eden  Selim Mercan; “HES şirketlerinin genelde arkasında yabancı şirketler bulunur. Doğal çevreyi olduğu gibi çocuklarımıza devretmek borcumuzdur. Sözü edilen HES’in yapılacağı yerin yukarısında Çiseli Şelalesi bulunuyor. Çiseli HES yapımından sonra büyük bir tahribat görecektir.  Enerjiye karşı değiliz ama önce doğaya ve insana saygı göstermek gerekiyor.” dedi.

“Projeler hayata geçmeli”

Fatsa Belediye Başkanı  Hüseyin Anlayan  ise  söz alarak, Konu enerji olduğunda HES’lere ve termik santrallere bir kesimin sürekli karşı çıktığını belirterek, doğaya hassas davranılması gerektiğini fakat bu projelerin de hayata geçmek zorunda olduğunu belirtti.

“Uygulayıcı biz değiliz”

Raporun kabulü üzerine açıklama yapan Ordu Büyükşehir Belediyesi Başkanı Enver Yılmaz konunun uygulayıcısı olmadıklarını fakat meclis olarak, kararın burada oylanması gerektiğini belirterek; “Meclis HES yapımı ile ilgili sadece raporu onaylıyor. Mevzuat gereği sadece plan onaylanmak zorunda. HES’in oraya yapılmasına karar veren makam biz değiliz. Eğer bir yanlış varsa Çiseli’yi korumak için ellimizden geleni yaparız.” dedi.
Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

Editör: Haber Merkezi