Ordu Büyükşehir Belediyesi, fotogrametri ve uzaktan algılama yöntemiyle harita yapımında en son teknolojiyi kullanıyor. İHA’lar üzerine montaj edilen 1 mm çözünürlükte görüntü alma kabiliyetine sahip özel digital kameralarla elde edilen fotoğraflar, haritacılıktan 3 boyutlu modellemeye kadar birçok alanda değerlendiriliyor. Elde edilen görüntüler, bilgisayar ortamına aktarılıp analiz edilerek istenilen özelliklerde harita ve 3 boyutlu modeller yapılıyor.

 

7 bin fotoğraf çekildi

 

Fotogrametri ve uzaktan algılama yöntemiyle şimdiye kadar Fatsa Hayvan Barınağı, Ünye OSB Alanı, Çikolata Park Projesi, Melet Islah Projesi, Çaybaşı Spor Tesisleri, Kurul Kalesi kazı alanı, Gençağa Kalesi ve afet bölgeleri başta olmak üzere 44 ayrı noktada 3 boyutlu modelleme, halihazır ve ortofoto hazırlanması için çalışma yapıldı. Bu bölgelerde çekilen yaklaşık 7 bin fotoğraf sayesinde 2.786 ha ortofoto ve 596 ha halihazır üretildi.

 

Ortofoto harita nedir?

 

Ortofoto haritalar, şehrin hareketinin periyodik aralıklarla izlenebilmesi için imar planlarının yapımı konusunda yapılaşma hakkında bilgi vermek; yol, kavşak, altyapı çalışmaları ve projelerinde çevre korunmasıyla ilgili çalışmalarda kullanılmak amacıyla üretiliyor. Digital kamera kullanımı ise renkli görüntünün yanında infrared (kızılötesi) görüntü oluşması sebebiyle arazi durumu, zemin yapısı ve bitki örtüsünün de belirlenebilmesine imkân sağlıyor. Ordu Yorum

 

 

Editör: Haber Merkezi